Nagyvilág

Szijjártó épp levegőben Kína felé, és azt üzeni: új világrend van kialakulóban

Sefa Karacan / AFP
Sefa Karacan / AFP
Blokkosodás vagy konnektálódás – ez itt a kérdés.

A reptérről posztolt pirkadatkor a magyar külügyminiszter, és a gépre szállás előtt kifejtette: „Új világrend van kialakulóban, teljesen egyértelmű. Hogy hogyan néz majd ki ez a világrend, ma még teljesen bizonytalan.”

Szijjártó Péter úgy látja, komoly a veszélye annak, hogy a világ újra blokkokra osztódik. Ami „nekünk nagyon rossz lenne – ebben van történelmi tapasztalatunk”.

A tárcavezető úgy véli: „Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a következő évek az összeköttetésekről, a konnektivitásról, a kulturált nemzetközi együttműködésről szóljanak. Kelet és Nyugat együttműködése nélkülözhetetlen a globális biztonsági és gazdasági veszélyek leküzdéséhez. A kínai elnök kezdeményezése, az „Egy övezet, egy út” ezt a célt szolgálja. Most irány Peking, a kezdeményezés csúcstalálkozója. Repülés egész nap, érkezés ottani késő este.”

Közben Orbán Viktor is Pekingbe utazott, ahol részt vesz az „Egy övezet, egy út” harmadik csúcstalálkozóján, valamint hivatalos tárgyalásokat folytat Kína vezetőivel – ezt Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár közölte.

Orbán Viktor tárgyal Li Csiang miniszterelnökkel, majd Hszi Csin-ping államfővel, aztán találkozik a legnagyobb kínai vállalatok és bankok vezetőivel.

Sorra érkeznek majd a potentátok; ahogy azt a Reutersben olvashatjuk: „Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten Kínában találkozik Hszi Csin-pinggel, hogy elmélyítse az Egyesült Államok két legnagyobb stratégiai versenytársa között létrejött partnerséget.”

A cikk megjegyzi:

Az Egyesült Államok Kínát tekinti legnagyobb versenytársának, Oroszországot pedig legnagyobb nemzetállami veszélynek, miközben Joe Biden amerikai elnök azzal érvel, hogy ezt az évszázadot a demokráciák és az autokráciák közötti egzisztenciális versengés határozza meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik