Nagyvilág

Szijjártó Péter: Arra törekszünk, hogy kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést folytassunk Oroszországgal

Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter / Facebook

Moszkvában érte a reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki ezúttal nem kollégájához, Szergej Lavrovhoz utazott az orosz fővárosba, hanem Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyetteshez, akivel az Energiahét nevű esemény keretein belül tárgyal.

Szijjártó az erről szóló bejegyzésében azt mondta, a magyar-orosz együttműködés a stratégiailag kiemelt területeken nagyon fontos Magyarország számára, így a biztonságos energiaellátás sem lenne garantálható az Oroszországgal való kapcsolatok fenntartása nélkül. A miniszter szavai szerint a szankciók nem sújtják a mezőgazdasági és az egészségügyi területeket sem, így a magyar kormány továbbra is támogatja a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok orosz piacon történő terjeszkedését, és szorgalmazza az egészségügyi együttműködés fejlesztését is.

Magyarország arra törekszik, hogy a jelenlegi geopolitikai körülmények közepette is, a nemzeti érdek érvényesítése mellett, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést folytasson Oroszországgal

– szögezte le a külügyminiszter.

A tárcavezető egy másik bejegyzésben azokat a fejleményeket is kommentálta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB)azonnali hatállyal felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot (ROC), miután utóbbi szervezet elismerte az ukrajnai háború során az oroszok által annektált ukrán területeken alakult sportszervezeteket. Szijjártó Péter szerint „a sportnak és a geopolitikának semmi köze nincs egymáshoz, legalábbis nem szabadna, hogy legyen”. Erről szerinte hosszasan tudnának mesélni azok a magyar sportolók, akik hosszú évek munkája után végül mégsem utazhattak ki 1984-ben a Los Angeles-i olimpiára a hidegháború feszültségei miatt. Szijjártó szerint csak és kizárólag az adott sportoló teljesítményétől függhet, hogy részt vehet-e az olimpián vagy bármely más nemzetközi sportversenyen.

Mi hiszünk abban, hogy a sport békét tud teremteni, ezért is támogatjuk, hogy a sportolók békés körülmények között megküzdhessenek egymással

– mondta, és hogy alátámassza, hogy ők nem csak beszélnek erről, példaként hozta fel, hogy az ukrán kézilabda-válogatott és a belarusz futballválogatott is Magyarországon játszhatta Eb-és Vb-selejtező mérkőzéseit. Utóbbi csapat csütörtök este Újpesten a Szusza Ferenc Stadionban fogadta a román válogatottat, és játszott vele gól nélküli döntetlent. A meccs előtt a román csapat lemondta a magyar fővárosban tervezett sétáját, „huligántámadás veszélye” miatt.

Kapcsolódó
Kapcsolódó
„A pálya az katasztrófa” – Romániában elborzadtak az újpesti gyeptől
A román szövetségi kapitány nem is érti, miért ott kell játszaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik