Nagyvilág

Hiába fellebbezett Tőkés László a Románia Csillaga kitüntetés visszavonása ellen

Baranyi Ildikó / MTI
Baranyi Ildikó / MTI

Megalapozatlannak ítélte, és jogerősen elutasította a román legfelsőbb bíróság Tőkés László fellebbezését a Románia Csillaga állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítése ügyében – számolt be a jogerős bírósági döntésre hivatkozva szerdán az Agerpres alapján az MTI.

A román hírügynökség által ismertetett döntés megalapozatlannak ítélte Tőkés László fellebbezését, ugyanakkor a román államelnöki hivatal által kért perköltségek visszafizetését is elutasította.

Tőkés László a Ceausescu-diktatúra bukásához vezető 1989-es temesvári forradalom kirobbantásában játszott szerepéért kapta meg Traian Basescu államfőtől a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát a forradalom 20. évfordulóján. Ezt a kitüntetést azonban Klaus Iohannis jelenlegi román államfő 2016 márciusában visszavonta.

Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

2013 novemberében jelentették be, hogy a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a román állami kitüntetésre, és úgy döntött: az EP-képviselő kitüntetésének visszavonását kéri az államfőtől. Ionel Haiduc, az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság elnöke elmondta, hogy a becsületbíróság öt igen szavazattal egy tartózkodás mellett hozta meg határozatát, de a végső döntés az államfő kezében lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik