Nagyvilág

Kínai elnök: együtt kell működnünk az Egyesült Államokkal, és tisztelnünk kell egymást

MTI/AP/Ri Dzsin Man
MTI/AP/Ri Dzsin Man

Kínának és az Egyesült Államoknak tisztelnie kell egymást és együtt kell működnie a kínai-amerikai kapcsolatok előmozdítása érdekében – mondta Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn Pekingben Chuck Schumer amerikai szenátusi vezetőnek.

Kína és az Egyesült Államok kapcsolatai a legfontosabb kétoldalú kapcsolatok a világon, és szeretném megragadni ezt az alkalmat, hogy meghallgassam a másik oldal véleményét

– mondta Hszi.

A kínai állami média szerint Hszi azt is hozzátette, hogy több amerikai szenátort is szívesen látnak majd Kínában, és remélhetőleg a két ország törvényhozói több eszmecserét folytatnak majd.

Kína és az Egyesült Államok gazdasága szorosan összefonódik, és a két ország kölcsönösen profitálhat egymás fejlődéséből

– mondta el a kínai elnök.

A Szenátusban szűk többségben lévő demokrata párti frakciót vezető Schumer jelenleg kétpárti kongresszusi küldöttség élén tartózkodik Kínában, s később Dél-Koreában és Japánban tesz látogatást. Célja az amerikai gazdasági és nemzetbiztonsági érdekek előmozdítása.

Az Egyesült Államokban a félvezetők és más technológiák kínai exportjáról tavaly fogadtak el törvényjavaslatot, majd ezután Schumer és a demokrata párti vezetők májusban azt mondták, hogy olyan törvényt fognak előterjeszteni, amely korlátozza a Kínába irányuló technológiatranszfert, elrettenti Kínát attól, hogy konfliktust kezdeményezzen Tajvannal, valamint szigorítja azokat a szabályokat, amelyek megakadályozzák, hogy amerikai tőke kínai vállalatokhoz kerüljön.

Ezzel kapcsolatban Schumer hétfőn megismételte, hogy az utazás fő célja a gazdasági kölcsönösség és az amerikai vállalkozások számára egyenlő feltételek megteremtése Kínában, és biztosította, hogy Washington nem törekszik konfliktusra Pekinggel.

(MTI)

Kapcsolódó
Ahol az Egyesült Államok farkasszemet néz Kínával
A világ két vezető nagyhatalma az Indo-csendes óceáni térségben feszül egymásnak. Feledy Botonddal, a Partizán külpolitikai szakértőjével szálaztuk szét a térség geopolitikai viszonyait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik