Nagyvilág

Tízezrek tüntettek Barcelonában a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Több tízezren csatlakoztak Barcelonában a konzervatív és szélsőjobboldali spanyol politikai vezetőkhöz, hogy tiltakozzanak a Szocialista Párt azon döntése ellen, hogy amnesztiát fontolgatnak a hat évvel ezelőtti sikertelen, törvénytelen és egyoldalú katalán függetlenségi törekvésekben részt vevők számára. A vasárnapi tüntetést azt követően hívták össze, hogy a katalán szeparatista pártok közölték, csak akkor fontolják meg egy új, szocialista vezetésű kormány támogatását a júliusi eredménytelen parlamenti választások után, ha cserébe amnesztiát kínálnak nekik.

Bár a konzervatív Néppárt (PP) végzett az első helyen a választásokon, a parlamenti többségtől jóval elmaradt, és a szeptember végi beiktatási szavazáson még a szélsőjobboldali Voxszal együtt sem tudta megszerezni a képviselők támogatását a kormányalakításhoz. A Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök által vezetett Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) most Fülöp király áldását kapta arra, hogy megpróbáljon kormányt alakítani, de ezt csak a keményvonalas, függetlenségpárti Junts párt szavazataival teheti meg, amelyet a volt katalán regionális elnök, Carles Puigdemont vezet. Puigdemont, aki hat évvel ezelőtt elmenekült Spanyolországból, hogy elkerülje az elszakadási kísérlet megszervezésében játszott szerepe miatti letartóztatást, egyike azon több száz katalán aktivistának, akiket a spanyol bíróságok elé idéztek. Ellenzéki politikusok szerint Sánchez amnesztiára való hajlandósága újabb bizonyítéka annak, hogy túlzottan támaszkodik a katalán szeparatista pártokra, csak azért, hogy hivatalában maradjon.

A vasárnapi tüntetésen felszólalt Alberto Núñez Feijóo, a Néppárt vezetője, továbbá Isabel Díaz Ayuso, a madridi régió populista néppárti vezetője is, akit gyakran emlegetnek Feijóo lehetséges utódjaként, és Santiago Abascal, a Vox vezetője is. A szervezők 300 ezer főre becsülték a felvonuláson való részvételt, míg a barcelonai rendőrség 50 ezer főre tette a résztvevők számát. A múlt hónapban Madridban tartott hasonló felvonuláson mintegy 40 000 ember vett részt.

Sáncheznek november 27-ig van ideje arra, hogy kormányt alakítson. Ha nem jár sikerrel, a parlament feloszlik, és Spanyolország január közepén visszatér az urnákhoz, ahol kilenc év alatt hatodik alkalommal kerül sor parlamenti választásokra, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik