Nagyvilág

Joe Biden újraindítja a határkerítés építését

Patrick T. Fallon / AFP
Patrick T. Fallon / AFP

Huszonhat szövetségi törvény eltörlését engedélyezte Dél-Texasban a Joe Biden amerikai elnök kormánya, hogy lehetővé tegye a texasi határkerítés építésének folytatását – írja az Associated Press. A Biden-adminisztráció ezzel a lépésével első ízben nyúl ahhoz a kiszélesített jogkörhöz, amivel Donald Trump elnöksége alatt elég gyakran élt az amerikai kormány.

A határkerítés építését az irreguláris határátlépésekkel leginkább sújtott területen fogják folytatni: a huszonegy megyét magában foglaló Rio Grande-völgyben az idén eddig mintegy 245 ezer törvénytelen határátlépést regisztráltak.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter közleményében azt írta: „Jelenleg akut és azonnali szükség van fizikai akadályok és utak építésére az Egyesült Államok határának közelében, hogy meg lehessen fékezni a törvénytelen belépéseket az érintett teületről”.

A fizikai határzár építése érdekében elengedett szövetségi törvények között szerepel

  • a levegő tisztaságáról szóló,
  • az ivóvíz biztonságáról szóló
  • és a veszélyeztetett fajokról szóló jogszabály is.

A lépésnek az az értelme, hogy elkerüljék az időigényes felülvizsgálatokat és a környezetvédelmi törvények megsértése miatt indítható pereket.

A Szövetégi Vám- és Határőrség júniusban már bejelentette a kerítésépítési projektet, augusztusban pedig elindították az erről szóló társadalmi egyeztetést. Noha a mostani közlemény térképet nem tartalmaz, a határőrség által korábban kiadott térképekből megállapítható, hogy a fizikai határzárat várhatóan harminckét kilométerrel hosszabbítják meg. A határkerítés építését a Kongresszus által 2019-ben megállapított előirányzatból fianszírozzák.

A projektre vonatkozóan a környezetvédők máris kijezeték aggályaikat, szerintük ugyanis a tervezett határzár veszélyeztetett növények és állatfajok élőhelyein halad keresztül. Szerintük az áthatolhatatlan akadály megállítja majd a vadon élő állatok vándorlását, és hatalmas vadvédelmi területet fog elpusztítani.

A határzár első, 724 kilométer hosszú szakaszát még Donald Trump elnöksége idején, 2017 és 2021 januárja között húzták fel az Egyesült Államok délnyugati határán. Az építkezést Joe Biden állíttatta le elnöki mandátuma kezdetén. A projekt újraindítását legfőképp az ultrakonzervatív Greg Abbott texasi kormányzó szorgalmazta, akit nemrég Novák Katalinnal is találkozott a köztársasági elnök texasi útja során. A fegyverpárti nézeteiről és szexuális prüdériájáról is jól ismert kormányzót Novák Katalin épp két hete méltatta, többek között az illegális migráció megfékezéséért tett erőfeszítései miatt.

Kapcsolódó
Közös értékekről tárgyalt Novák Katalin a fegyverpárti texasi kormányzóval
Texas állam ugyanazon értékek mellett áll ki, mint Magyarország – mondta a köztársasági elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik