COLE BURSTON / AFP
Nagyvilág

Negyvenegy kanadai diplomatát utasít ki India

India közölte Kanadával, hogy október 10-ig vissza kell hívnia hozzá akkreditált 41 diplomatáját – jelentette kedden a Financial Times című londoni üzleti napilap.

A két ország közötti kapcsolatok súlyosan megromlottak amiatt, hogy Kanada gyanúja szerint indiai ügynököknek közük volt egy júniusban Kanadában meggyilkolt, kanadai állampolgársággal is rendelkező, szikh szakadár vezető halálához.

Hardeep Singh Nidzsár egy független szikh állam létrehozásáért küzdő mozgalom vezetője volt, holttestét egy parkolóban, a Brit Columbia tartománybeli Surrey-ben találták meg június 18-án. A Washington Post egy biztonsági kamera felvételére alapozva arról írt, hogy legalább hat ember és két autó vett részt Nidzsár meggyilkolásában, összesen 50 golyót lőttek ki a 45 éves férfire, ezekből 34 el is találta őt.

Nijjart az indiai hatóságok terrorizmus és gyilkosságra való összeesküvés vádjával körözték. A férfi az ellene felhozott vádakat mindig tagadta kanadai sajtójelentések szerint.

A gyilkosság után három hónappal, szeptember 18-án az ottawai parlamentben a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau azzal a helyi szikhek által már korábban is tényként kezelt állítással állt elő, hogy az ország államvédelmi szolgálataitól származó „hiteles hírszerzési információk” szerint a gyilkosság összefüggésbe hozható Indiával.

Az indiai kormány visszautasította és megalapozatlannak nevezte a kanadai gyanúsítást, és felszólította az észak-amerikai országot, hogy vádaskodás helyett inkább tegyen jogi lépéseket a területén élő „India-ellenes elemek” ellen.

Kanada az üggyel összefüggésben kiutasított egy magas rangú indiai diplomatát, az ázsiai ország hírszerzési szolgálatának helyi vezetőjét. India pedig válaszul szeptember végén bejelentette, hogy kiutasít egy kanadai diplomatát, és felfüggesztette a vízumkiadást kanadai állampolgárok számára.

Indiában 62 kanadai diplomata teljesít szolgálatot. Egyelőre sem az indiai, sem a kanadai külügyminisztérium nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

Kiemelt képünkön egy torontói tiltakozás látható, amelyen szikhek Narendra Modi indiai miniszterelnököt ábrázoló táblát és az indiai zászlót tapossák szeptember 25-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik