Nagyvilág

Ferenc pápa szerint adódhat olyan eset, hogy azonos nemű párokat áldásban részesítsen az egyház

isabella Bonotto / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP
isabella Bonotto / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP

Azok után, hogy konzervatív bíborosok levelet intézett Ferenc pápához, hogy egyértelműsítse az egyház tanítását a homoszexualitással kapcsolatban, a katolikus egyház feje arról értekezett válaszában, hogy adódhatnak olyan esetek, amikor áldásban lehet részesíteni azonos nemű párokat. Ferenc az Independent szerint ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egyház még ebben az esetben sem ismerné el a melegházasságot.

A bíborosok két nappal a háromhetes nagyszabású vatikáni szinódus kezdete előtt küldte el a dubia, azaz „kételyek” néven összefoglalt kérdéssort a pápának, reakcióként arra is, hogy az utóbbi időben több, nyitottabb felfogású pap is áldásban kezdte részesíteni az azonos nemű párokat, kivívva ezzel konzervatív hittársaik nemtetszését.

Ferenc pápa a nekik küldött válaszában azt írta, az egyház elkötelezett amellett, hogy házasság csak és férfi és nő között jöhet létre, ennek tükrében el kell kerülni minden olyan rituálét, ami ellentmond ennek a tanításnak. Hozzátette ugyanakkor, hogy „a lelkipásztori szeretetnek át kell hatnia minden döntésünket és a hozzáállásunkat,

nem lehetünk olyan bírák, akik csak tagadnak, elutasítanak és kizárnak.

Ferenc pápa szerint a lelkipásztori körültekintésnek fel kell ismernie, hogy létezik-e olyan, egy vagy több személy által kért áldásforma, ami nem közvetít téves házasságfelfogást.

„Mert amikor áldást kérünk, Isten segítségét kérjük, könyörgünk, hogy jobban éljünk, bizalmat fejezünk ki egy apa felé, aki segíthet abban, hogy jobban éljünk” – érvelt a pápa, hozzátette ugyanakkor, hogy vannak olyan helyzetek, amelyek objektíve és morálisan sem elfogadhatóak. Az egyház pedig azt tanítja, hogy az azonos neműek iránti vonzalom nem bűn, a homoszexuális cselekedetek viszont azok.

A pápa válasza ezzel együtt is eltér a Vatikán eddigi hivatalos álláspontjától, tekintve, hogy 2021-ben a Hittani Kongregáció határozottan kijelentette, hogy az egyház nem áldhatja meg a meleg párokat, mert „Isten nem áldhatja meg a bűnt”.

A különböző szexuális kisebbségekhez tartozó katolikusokat pártfogoló New Ways Minisztérium a pápa levelét úgy értékelte, hogy az abban írtak jelentős lépést jelentenek afelé, hogy a közösségüket szívesen fogadják majd az egyházban. Francis DeBernardo, a minisztérium ügyvezető igazgatója közleményében azt mondta, a pápa szavai arra utalnak, hogy

az egyház valóban elismeri, hogy létezhet szent szerelem az azonos nemű párok között, és ezeknek a pároknak a szeretete Isten szeretetét tükrözi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik