Nagyvilág

Két hetet kapott Fico a kormányalakításra

VLADIMIR SIMICEK / AFP
VLADIMIR SIMICEK / AFP

Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök a várakozásoknak megfelelően hétfő délután megbízta Robert Ficót, a szombati választáson győztes Smer (Irány) elnökét a kormányalakítással.

A Napunk.sk azt írja: Fico 15 percet tárgyalt az államfővel, és távozása előtt azt közölte, abban állapodtak meg, hogy 14 nap áll a rendelkezésére, hogy kormányt alakítson. „Nem fogok a sajtón keresztül üzenni, hogy kivel ülök le először, másodszor vagy harmadszor tárgyalni. Nem lesz egyszerű feladat, de mindent megteszünk azért, hogy kormányt tudjunk alakítani” – mondta a Smer elnöke, aki 2006 és 2010, illetve 2012 és 2018 között már volt miniszterelnök.

A legvalószínűbbnek az látszik, hogy a baloldali populista Fico az ő pártjából kivált, Peter Pellegrini exkormányfő által vezetett, a választáson a harmadik helyet megszerző szociáldemokrata Hlas (Hang) és a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) részvételével próbál koalíciót összehozni. Egyértelműen a miniszterelnöki székben Ficót váltó, de nála nyugatosabb elkötelezettségű Pellegrini a mérleg nyelve: a Hlas a másodikként végző szociálliberális Progesszív Szlovákia oldalán is kormányképes lehet, ez esetben a kereszténydemokratákkal és a liberális Szabadság és Szolidaritással együtt négypárti kormány alakulhatna, ha Ficónak nem sikerül összehoznia a többséget maga mögött.

További forgatókönyvek és elemzés ebben a cikkünkben.

Kapcsolódó
Fico nyert, de nem ő dönt arról, hogy kormányt alakíthat-e
Robert Fico pártja győzött, de arról, hogy milyen kormány alakul, a szavazás harmadik helyezettje, Peter Pellegrini dönthet. Ő Fico utódja volt a kormányfői székben, majd kivált a Smerből, de most ismét hatalomba segítheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik