Illyés Tibor / MTI
Nagyvilág

Gyimesi György a szlovák választásokról: Magyar párt önállóan nem fog tudni többé bejutni a parlamentbe

Egy etnikai párt önállóan a parlamentbe már nem tud bejutni. Ez csak más pártokkal összefogva, esetleg egy választási listán indulva lehetséges. Azt gondolom, hogy öt vereség, öt kudarc után egy hatodik próbálkozástól már nem várhatunk semmilyen csodát

– értékelte a Napunknak a szombati, előrehozott szlovákiai választás eredményét Gyimesi György. A Szövetség 4,38 százalékos eredményt ért el, így nem jutott be a parlamentbe. A többi magyar formáció ennél is gyengébb eredményt ért el: a Kékekkel közösen induló Híd és a Magyar Fórum az egy százalékot sem érte el. Gyimesi a 2020-ban nyertes szlovák populista párttól, az OĽaNO-tól (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) igazolt a Szövetségbe, melynek a leginkább látható jelöltje lett. A hazai kormánykommunikációból ismerős panelekkel ostorozta az EU-t, a NATO-t, a Nyugatot, az Ukrajnának szánt katonai támogatást pedig leállította volna.

Gyimesi a választási kudarc utáni reggelen azt írta ki szlovákul a Facebookra, hogy az etnikai politizálásnak Szlovákiában véglegesen vége. A Napunknak elmondta: egyelőre nem látja, hogy melyik pártban találhatna szövetségest a szlovákiai magyarság, de szerinte a „százezer magyar szavazat mindenkinek jól jön, bármilyen választási pártról vagy választási listáról legyen szó”.

A Szövetség eredményét kudarcnak tekinti, de erről a „liberális média” is tehet. Ugyanis az „teljes mértékben befolyásolta az emberek gondolkodását, véleményét azzal, hogy azt szajkózta: három magyar párt van”. – Ami nem igaz, és ezt a választások is megmutatták – tette hozzá.

Gyimesi nem gondolkozott azon, hogy belép-e a Szövetségbe, és egyelőre a párt elnöki címét sem ambicionálja.

A voksolást megelőzően a magyar képviselet dilemmáiról itt írtunk, a választás eredményeit pedig itt értékeltük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik