Nagyvilág

Tízezrek tüntettek Bernben, mert a svájci kormány akadályozza a klímavédelmet

Valentin Flauraud / AFP
Valentin Flauraud / AFP

Több mint hatvanezer ember vett részt a svájci fővárosban szombaton megtartott klímatüntetésen a szervezők szerint – írta a Reuters hírügynökség. A berni rendőrség ugyan nem akart becslésekbe bocsátkozni a létszámot illetően, de a tüntetés nagysága jelzi az általános elégedetlenséget, amely a svájci közleményt mindinkább jellemzi ebben az ügyben. Az utcára vonuló tömegek a kormány határozottabb fellépését követelték, s mindezt alig néhány héttel a választások előtt.

Tény, hogy az idei  szeptember volt a legmelegebb Svájcban, amióta a hőmérsékleteket egyáltalán rögzítik.

Svájcra jellemző az is, hogy a felmelegedés üteme itt jóval gyorsabb, mint másutt. Ennek belátásához elég azt a tényt ismerni, hogy a svájci gleccserek két év alatt tíz százalékkal zsugorodtak – derül ki a hírügynökség összefoglalásából.

A szombati tömegtüntetést szervező Zöld Párt a legutóbbi parlamenti választásokon jelentősen javított az eredményén, ám még ez sem volt elég, hogy helyet kapjon a kormányban. A párt szerint a jelenlegi parlamenti többség akadályozza a klímavédelemmel kapcsolatos gyors, következetes és hatékony fellépést. Szerintük ezért változásokra lesz szükség a következő választásokon, ami október 22-én esedékes.

A svájci választók idén júniusban egy népszavazáson már jóváhagyták a klímavédelmi törvénytervezetet, amelynek célja, hogy 2050-re nettó nullára csökkentsék a széndioxid-kibocsátást. Ezt úgy kívánják elérni, hogy pénzügyi ösztönzőket adnak a cégeknek és a fogyasztóknak a megújuló energiaforrásokra való átállás érdekében. A kormány közlése szerint a törvény azonban csak 2025-ben lép majd hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik