Nagyvilág

Míg Orbán Szerbiában tárgyal, lemondott huszonhat szerbiai polgármester, köztük a belgrádi is

Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Miközben Orbán Viktor miniszterelnök Szerbiában, Belgrádba utazott Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel találkozni, összesen huszonhat szerbiai polgármester, köztük a belgrádi főpolgármester nyújtotta be lemondását.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök egy szerda esti televíziós interjúban beszélt arról, hogy az ellenzék követelései miatt előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokat tarthatnak Szerbiában. Az államfő közölte: december 17-től kezdve bármikor megtarthatják ezeket a választásokat.

Azóta Belgrád, valamint 25 további település polgármestere máris beadta lemondását,ami azt jelenti, hogy az érintett önkormányzatokban így valóban akár már december 17-ére ki lehet tűzni a választást. Az ide vonatkozó jogszabályok szerint ugyanis a voksolást annak napja előtt legalább 45, de legfeljebb 60 nappal lehet kiírni. Addig pedig egy kijelölt, ideiglenes testület irányíthatja a települést. Ugyanezek a határidők vonatkoznak a parlamenti választásokra is, vagyis ha december 17-én valóban előrehozott általános választásokat tartanának Szerbiában, akkor a voksolást legkésőbb november 3-án ki kell írni.

Orbán egyébként arról beszélt a szerb elnökkel közös belgrádi sajtótájékoztatóján, hogy „a szerb-magyar politikai és gazdasági együttműködés szoros, a gazdasági együttműködés kifejezetten sikeres”. A megbeszélésükön pedig a migráció kérdése, Brüsszel kérdése és az Európai Unió bővítése és az utóbbival kapcsolatos határidő lesz a téma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik