Nagyvilág

Koszovó elnöke szerint Szerbia áll a rendőrjárőr elleni támadás mögött

AFP PHOTO / HO / GOVERNMENT OF KOSOVO
AFP PHOTO / HO / GOVERNMENT OF KOSOVO

Szerbia állt a koszovói rendőrjárőr ellen a minap elkövetett orvtámadás mögött – jelentette ki a Reuters hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában a koszovói köztársasági elnök.

Vjosa Osmani az interjúban azt mondta, hogy „Koszovó ostrom alatt áll”, hozzátéve, hogy „a történtek jól érzékeltették Szerbia motivációját és szándékait”.

Ezért felszólította a szerb elnököt, hogy „hagyjon fel a Koszovó belügyeibe való beavatkozással, mert Koszovó bármilyen áron meg fogja védeni szabadságát és a függetlenségét”. Hozzátette, hogy „Szerbia a Koszovóval szemben fennálló területi követeléseivel a krími modellt szeretné megvalósítani azzal, hogy az ott élő, 50 ezer fős szerb kisebbség figyelmen kívül hagyja a koszovói törvényeket”.

Osmani szerint a koszovói kormány rendelkezésére álló tények azt mutatják, hogy a fegyveres csoportot Szerbia képezte ki és segítette. Úgy látja, ha most nem ítélik el Szerbiát, akkor a közeljövőben újabb hasonló terrorcselekményekre kerülhet sor, amit meg kell akadályozni. A két ország között eddig folytatott tárgyalásokról szólva azt mondta, hogy a szerb agresszió miatt ezek már nem folytathatók tovább az eddigi módon.

A koszovói hatóságok szerint a vasárnapi támadást mintegy 30, jól felszerelt szerb fegyveres hajtotta végre, amikor elfoglalták a Koszovó északi részén fekvő Bajske községben található szerb ortodox kolostort. Ott elbarikádozták magukat, majd lelőtték az egyik arra járőröző koszovói rendőrt. Az ennek nyomán kialakult tűzpárbajban három szerb támadó meghalt, egy további rendőr pedig megsebesült. Koszovói közlés szerint a többi szerb fegyveres sorsa részben ismeretlen, egy részüket pedig szerb kórházakba szállították.

A koszovói hatóságok már vasárnap bemutatták azt az állításuk szerint 5 millió euró értékű hadfelszerelést és fegyverkészletet, amelyet a falu területén foglaltak le, és amely szerintük több száz katona számára is elegendő lett volna.

Aleksandar Vucic szerb elnök visszautasította, hogy Szerbiának bármi köze lenne az incidenshez, amelyért eddig senki sem vállalta a felelősséget.

A koszovói parlament csütörtöki ülésén Albin Kurti koszovói miniszterelnök az üggyel kapcsolatban kijelentette, hogy Koszovó nemzetközi szankciók bevezetését kéri Szerbia ellen a fegyveres akció megtorlása érdekében.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik