Nagyvilág europoli

Olaszországnak túl puha volt, nem ment át a brüsszeli migrációs krízisszabályozás

Tiziana FABI / AFP
Tiziana FABI / AFP

Nem sikerült megegyeznie az uniós belügyminisztereknek az uniós migrációs csomag migrációs krízissel kapcsolatos szabályainak kiegészítésével, miután Olaszország nem támogatta a javaslatot.

Az Európai Bizottság 2020-ban javasolt új migrációs paktumot, ezt azóta nem sikerült teljesen átvinni, aminek az egyik politikai feltétele pont a krízisszabályozás lenne.

A mostani kompromisszum arról szól, hogy krízishelyzetben az Európai Unió a migránsokat hosszabb távra is őrizetbe veheti, és bizonyos menedékkérőkre vonatkozó szabályok alól felmenti a kormányokat. Ami a kompromisszum benne, hogy egyszerre próbál kedvezni a keményebb fellépést akaró és a menedékkérők alapvető jogait tiszteletben tartó országoknak.

A csomag elfogadása esélyesnek tűnt, miután a németek rábólintottak, de Olaszország nélkül nem lehet migrációs megegyezést elfogadni az EU-ban, az olasz belügyminiszternek pedig túl puha volt a mostani tervezet szövege, ezért hazautazott.

A spanyol elnökség bízik abban, hogy a napokban sikerül elfogadni a csomagot. A magyar kormány egyébként nem támogatja, ahogy az előző migrációs paktumot sem támogatta, erről Rétvári Bence tárgyalt Brüsszelben.

Közben viszont a görögök külön megegyeztek Törökországgal, hogy a törökök feltartóztatják a szárazföldi útvonalon átlépni próbáló migránsokat, és tárgyalnak arról is, hogy ugyanezt a tengeri úton is megtegyék.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik