Nagyvilág

A kínai rendőrség elvitte a csőd szélére került ingatlanóriás, az Evergrande vezérét

MTI
MTI

A kínai rendőrség őrizetbe vette az Evergrande ingatlanfejlesztő cég alapító-vezérigazgatóját. Hui Ka Jent.

A Reuters a Bloomberg értesüléseire hivatkozva azt írta, a rendőri intézkedés nem a megszokott módon zajlott, ezért nem biztos, hogy Hui-t bűncselekménnyel vádolják meg. Azt viszont tényként közli a két hírügynökség, hogy a csődhelyzetbe került óriásvállalat vezetőjét megfigyelés alatt tartják.

A Forbes listája szerint Hui 2017-ben lett Ázsia leggazdagabb embere, miután az Evergrande óriási sebességgel növekedett a kölcsönökkel megtámogatott földvásárlásokból és az alacsony árréssel pörgetett lakáspiacból.

A rendőrségi hírre az Evergrande részvényei szerdán újból esni kezdtek, most 19 százalékkal csúsztak lejjebb. Pár napon belül ez már a második aggasztó jel a válságban lévő vállalattal kapcsolatban. A cég vasárnap jelentette be, hogy nem kezdeményezhet újabb adósságkibocsátást fő hazai leányvállalata, a Hengda Real Estate Group elleni vizsgálat miatt. A Hengda az is jelezte, hogy nem fizette ki a szeptember 25-i határidőig esedékes 4 milliárd jüan, azaz 547 millió dollár értékű kötvények kamatait.

Az Evergrande részvényei akkor 24 százalékot estek.

A kínai ingatlanválság szimbólumává vált cég augusztusban, 17 hónap kihagyás után 87 százalékos mínusszal, azaz 2 milliárd dolláros veszteséggel tért vissza a tőzsdére. A vállalat most azon dolgozik, hogy hitelezői jóváhagyják az adósságátütemezési tervet, miután 2021 végén fizetésképtelenné vált. Az idén márciusban bemutatott terv szerint az Evergrande több lehetőségeket javasolt az offshore hitelezőknek, például azt, hogy a jelenlegi adósságállományukat átválthatják új, 10-12 éves lejáratú kötvényekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik