MTI / EPA / ANP / Ramon Van Flymen
Nagyvilág

Hat klímaaktivista beperelt 32 államot

Pert indított hat fiatal portugál klímaaktivista a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), a kezdeményezéssel a felperesek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére akarnak kötelezni 32 államot – írja az MTI.

A 46 tagú Európa Tanács felügyelete mellett működő bíróság előtt meghallgatással kezdődik szerdán a jogvita.

A strasbourgi emberi jogi bíróság közleményében felidézte: a 11 és 24 év közötti portugál klímaaktivisták a beadványuk szerint „közelről tapasztalták meg” az országukban több tízezer hektáron pusztító erdő- és bozóttüzeket. A katasztrófák tudatosították bennük a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás káros hatásai miatti elszámoltatás fontosságát.

A fiatal aktivisták az Európai Unió 27 tagállama mellett

  • Oroszországot,
  • Törökországot,
  • Svájcot,
  • Norvégiát
  • és az Egyesült Királyságot

vádolják azzal, hogy nem korlátozzák kellőképpen az üvegházhatású gázok kibocsátását, és úgy vélik, hogy ez elősegíti a globális felmelegedést, továbbá hatással van életkörülményeikre és egészségi állapotukra.

Állításuk szerint a 2017 óta minden évben fellépő erdőtüzek a globális felmelegedés közvetlen következményei. Kijelentették: a tüzek veszélyeztetik az egészségüket, alvászavarokat, allergiát és légúti problémákat okoznak, amelyeket az egyébként is meleg időjárás súlyosbít. Az egyre gyakrabban jelentkező természeti katasztrófák, valamint az életüket megnehezítő melegebb környezet szorongást okoz bennük a jövőt illetően – írták.

A hat fiatal portugál szerint ha nem korlátozzák az üvegházhatású gázok kibocsátását, az az Emberi Jogok Európai Egyezményében rögzített „élethez való jog” és „a magánélet tiszteletben tartásához való jog” megsértését jelenti, különös tekintettel a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban elfogadott nemzetközi kötelezettségekre. A kezdeményezők azt kívánják elérni, hogy a kormányok

gyorsítsák fel erőfeszítéseiket a klímaváltozás és ezáltal a globális felmelegedés mérséklése érdekében.

A szerdai meghallgatás utáni tárgyalást a bíróság zárt körű tanácskozása követi. Ítéletet az eljárás későbbi szakaszában hoznak – közölte a bíróság. (MTI)

Kiemelt kép: Rendőrségi vízágyúval oszlatják az Extinction Rebellion (EX) környezetvédő szervezet klímatüntetését a Hága melletti A12-es autópályán 2023. szeptember 9-én. MTI/EPA/ANP/Ramon Van Flymen

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik