Nagyvilág

Kitoloncolják az Észak-Koreába szökött amerikai katonát

Anthony WALLACE / AFP
Anthony WALLACE / AFP

Kiutasítják az országból a júliusban területükre átszökő amerikai katonát – közölte szerdán a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság. Az Associated Press híradás szerint az észak-koreai központi hírügynökség tudatta: a hatóságok befejezték Travis King kihallgatását. Azt viszont nem részletezték, hogy mikor és hová tervezik küldeni Kinget.

Az észak-koreai hírügynökség azt írta: vallomása szerint Travis King azért lépett illegálisan az állam területére, mert „rossz érzéseket ébresztett benne az embertelen bántalmazás és a faji megkülönböztetés” az amerikai hadseregben, valamint hogy „kiábrándult az egyenlőtlen amerikai társadalomból”. A 23 éves közlegénynek már korábban már tulajdonítottak hasonló kijelentéseket, ám ezek hitelessége nem ellenőrizhető.

Travis King nagybátyja augusztusban azt mondta az ABC Newsnak, hogy színes bőrű unokaöccse a katonai szolgálat alatt rasszizmust tapasztalt, és a dél-koreai börtönben eltöltött idő után, nem volt önmaga. Az amerikaiak korábban azt állították, hogy Észak-Korea nem ad érdemi válaszokat a Travis Kinggel kapcsolatos kérdésekre.

A fiatal férfi 2021 januárjában lépett be az amerikai hadseregbe, és a dél-koreai misszió részeseként teljesített szolgálatot.

Travis katonai kiküldetése mesze nem volt problémamentes. Dél-Koreában két alkalommal vádolták meg testi sértéssel, és a bírósági iratok szerint egy alakalommal bűnösnek is vallotta magát ebben, valamint a közvagyon megrongálásában. Utóbbiban azért, mert megrongált egy rendőrautót egy koreaiak elleni, trágár kirohanása során. Amikor az Egyesült Államokba való visszatérése napirendre került, épp újabb fegyelmi intézkedéseket helyzetek kilátásba ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik