Nagyvilág

Több mint 28 ezer menekült érkezett Hegyi-Karabahból Örményországba

Astrig Agopian / Getty Images
Astrig Agopian / Getty Images

Több mint 28 ezer hegyi-karabahi menekült érkezett Örményországba, közölte kedden az örmény kormány sajtószolgálata. A tájékoztatás szerint 28 120 olyan karabahi örmény utazott be Örményországba, aki rákényszerült az áttelepülésre.

Húszezernyolcszáz fő regisztrációját már elvégezték, 7320 fő igényeit még nyilvántartásba kell venni.

Az örmény kormány szóvivője nem sokkal korábban ismertette, hogy eddig 1298 menekültet Szjunik tartományban helyeztek el, 532-őt Vajoc Dzorban, 752-öt Gegarkunikban, 268-at pedig Tavusban.

Az örmények sietve hagyják el Hegyi-Karabah fővárosát, Sztepanakertet, miután az azeri hadsereg egy gyors hadművelettel fegyverletételre kényszerítette a szakadár térség fegyvereseit a múlt héten. Ennek következtében pánikvásárlások kezdődtek az üzemanyagtöltő állomásoknál.

Hétfő este nyolc órakor, az Aszkeran-Sztepanakert útvonalon egy üzemanyagtartálynál robbanás történt, amelynek oka egyelőre ismeretlen. Az Anahit Avaneszján örmény egészségügyi miniszter által kedden közzétett legfrissebb adatok szerint legkevesebb 125-re emelkedett a halottak száma, a holttesteket átszállították Örményországba. Korábban még 20 halottról és 290 sérültről lehetett tudni.

Kapcsolódó
Miért tört ki kedden újabb háború Európában?
Oroszország gyengesége és az azeri elnök magabiztossága vezethetett odáig, hogy Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik