Nagyvilág

Új határátkelő nyílt a magyar-szlovák határon

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Újabb határátkelési pont nyílt meg Magyarország és Szlovákia között, és a Nagyrozvágyot Nagygéressel összekötő útkapcsolat átadásával immár harmincnyolcra nőtt a határátkelőhelyek száma, jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a helyszínen.

A tárcavezető beszédében az MTI tudósítása szerint leszögezte, hogy határok mentén élni mindig speciális élethelyzetet jelent, amelynek milyenségét az dönti el, hogy a határ, amelynek mentén él az ember, elválaszt vagy összeköt-e.

A külügyminiszter szerint

ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, akkor megkönnyíti, ha nem, akkor viszont megnehezíti az annak mentén élők életét, és ez különösen lényeges a tengerparttal nem rendelkező országok esetén, mint amilyen Magyarország vagy Szlovákia.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy Magyarországnak Szlovákiával van a leghosszabb közös határa, 654 kilométernyi hosszan, és ezen keresztül tavaly 17 milliárd eurós rekordértékben folyt kereskedelem.

A mintegy 1,3 milliárd forintból most átadott útkapcsolattal összefüggésben hangsúlyozta, hogy azzal méltatlan helyzetet számolnak fel, az eddigi 21 kilométeres és nagyjából fél órás kerülő ugyanis egy-két kilométerre és néhány percre redukálódik.

Úgy vélekedett, hogy a fejlesztés bizonyítja a kiváló határ menti kapcsolatokat, valamint azt is, hogy jól használják fel a rendelkezésre bocsátott európai uniós forrásokat.

Kapcsolódó
Migránsok támadtak rendőrökre a szlovák-magyar határon, figyelmeztető lövést kellett leadni
Ipolyszögön állítottak meg egy teherautót, melynek rakterében migránsok voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik