Nagyvilág

Szándékosan lőhették ki a nők szemét iráni tüntetéseken

Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kifejezetten a nők szemére és arcára célozhattak a tüntetések során az iráni fegyveres biztonsági erők a tavalyi tiltakozási mozgalom kezdetétől – vonták le a következtetést az Iran Human Rights (IHR) jogvédő szervezet adatelemzéséből, amelyről az Iran International számolt be. Az oslói jogvédő szervezet statisztikai adatokat böngészett át, és arra jutottak, hogy

tavaly szeptember óta a nők a meggyilkolt tüntetők kilenc százalékát tették ki, ám a szemsérülést szenvedő nők aránya a férfiakhoz képest jóval magasabb, huszonnyolc százalék volt.

A jelentés szerint az iráni biztonsági erők a leggyakrabban olyan sörétes lövedékeket vetettek be a tüntetők ellen, amelyek távolról kisebb valószínűséggel ölnek, de válogatás nélkül megvakíthatják az embereket a tömegben. Iráni szemészorvosok már 2022 novemberében figyelmeztettek a sörétes lövedékek használatának következményeire. Ezekkel szerintük szeptember és november között több mint ötszáz tüntetőt vakítottak meg.

Az IHR igazgatója a lapnak kifejtette: ha nem szándékosságról van szó, az ilyen sérüléseknek arányosan kellene eloszlania a nők és a férfiak között. A vezető aktivista példaként említette, hogy Mahabádban a meggyilkoltak tizenöt százaléka volt nő, míg a szemsérülések ötvenhat százalékát nők szenvedték el. Hozzátette: ezek az adatok csak azzal magyarázhatók, hogy a biztonsági erők szándékosan vették célba a nők arcát és szemét.

A 2022-es iráni tiltakozások során a nemi szervek szándékos megcélzásáról is beszámoltak – áll a jelentésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik