Nagyvilág

Tízezrek tüntettek Spanyolországban a katalánok bűnbocsánata ellen

Tomas Calle / NurPhoto / Getty Images
Tomas Calle / NurPhoto / Getty Images

Több tízezren vonultak utcára vasárnap Madridban, tiltakozva a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen a spanyol konzervatív Néppárt (PP) által szervezett megmozduláson. Az MTI tudósítása szerint Alberto Núnez-Feijóo pártelnök a demonstráción alkotmányellenesnek nevezte, hogy a korábban elítélt katalán szeparatisták amnesztiát kaphassanak.

„A július végén megtartott spanyol parlamenti választásokon a szavazók nem az alkotmányos rend megváltoztatására voksoltak” – jelentette ki.

A spanyol parlament két katalán nacionalista pártja ugyanis a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt vezetők rehabilitálását szabta feltételül ahhoz, hogy képviselői akár csak tartózkodással közreműködjenek az új spanyol kormány megalakulásában. A madridi demonstráció két nappal azelőtt történt, hogy a júliusi választásokon győztes PP miniszterelnök-jelölti programjának vitáját megkezdi a spanyol parlament alsóháza.

Alberto Núnez-Feijóo a miniszterelnökké választásához szükséges 176 támogató szavazatból 172-vel rendelkezik a törvényhozásban. A hiányzó négy képviselői szavazatot az elmúlt hetekben sem sikerült megszereznie. Amennyiben a vita után tartandó szerdai szavazáson nem kapja meg az abszolút többség támogatását, és két nappal később a második kör sem lesz eredményes, akkor az uralkodó újabb miniszterelnök-jelöltet kérhet fel.

Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő, a választásokon másodikként végzett Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára már jelezte kormányalakítási szándékát. Alberto Núnez-Feijóo bírálta a szocialista vezetőt, és megkérdőjelezte “erkölcsi és politikai tartását”, amiért a nacionalista pártok támogatását keresi, hogy újból kormányfő lehessen.

A katalán pártok szerepéről, és az egykori szeparatisták esetleges királycsináló szerepéről itt írtunk részletesen:

Kapcsolódó
Katalónia nagyot nyerhet a spanyol kormányalakításon
A spanyolországi választás után úgy áll, hogy a mandátumot szerző katalán képviselők lehetnek a mérleg nyelve a kormányalakításban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik