Nagyvilág

Négyszáz majomkoponyát foglaltak le Párizsban

HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Közel négyszáz majomkoponyát foglaltak le alig több mint fél év alatt vámtisztek a párizsi repülőtéren – írja az Al Jazeera. A koponyákat nagy valószínűséggel az Egyesült Államokba küldték volna gyűjtőknek és olyan vadásztársaságoknak, ahol díjként adományoznak ilyesmit.

A Charles de Gaulle repülőterének vámosai csütörtökön közölték, hogy 2022 májusa és decembere között 392 olyan feladott csomagot tartóztattak fel, amelyek főleg Kamerunból származó főemlősök koponyáit tartalmazták, és amelyeket az Egyesült Államokban lévő címzetteknek szántak. Emellett azonban több száz további, más fajok koponyáit vagy csontjait tartalmazó csomag is előkerült.

A vámhatóság közlése szerint a lefoglalt küldemények egyike sem tartalmazott védett fajok értékesítésére vonatkozó törvényes engedélyt.

A védett fajokkal való kereskedelem a kábítószer-, fegyver- és emberkereskedelem után az egyik legjövedelmezőbb üzletág

– mondta Gilbert Beltran, a repülőtér vámtisztviselőinek vezetője egy sajtótájékoztatón ahol több száz, védett fajtól származó koponyát, állkapcsot és szarvakat is bemutatott. Szerinte ez a „piszkos üzlet” 8-20 milliárd euró, vagyis 3 ezermilliárd és 8 ezermilliárd forint között termel évente. A tájékoztatásból kiderült, hogy

a kisebb főemlősök koponyái darabonként 10-20 ezer forintot, a valamivel nagyobbaké 150-200 ezer forintot ér, de a csimpánzok koponyájáért közel négyszázezret is elkérhetnek.

A koponyákat a vámhatóság a dél-franciaországi Aix-en-Provence-ban található Természettudományi Múzeumba szállítják tudományos értékelésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik