Nagyvilág

Sorban nyeli el a föld a minisztereket Kínában

Roslan RAHMAN / AFP
Roslan RAHMAN / AFP

Sorra tűnnek el korábbi és aktív politikai csúcsvezetők Kínában Hszi Csin-ping elnök környezetéből. A kínai védelmi miniszter, Li Sang-fu épp a múlt héten vált köddé, de nem ő az egyetlen ilyen magas rangú tisztviselő az utóbbi időben.

Az eltűnés gyakran az első észrevehető jele annak, ha vizsgálatot indít valaki ellen a Kínai Kommunista Párt Központi Fegyelmi Ellenőrző Bizottsága, vagyis a párt legfontosabb felügyeleti szerve – írja a Reuters. Ennek a szervezetnek a feladata a párt szabályai vagy az állami törvények megsértésével gyanúsított tisztségviselők ellenőrzése. A vizsgált cselekmények a korrupciótól a politikai hűtlenségen át a hadseregen kívüli ügyekig terjednek – derül ki a felügyeletei szerv korábban kiadott közleményeiből.

A korábbi eltűnések hetekig vagy akár hónapokig is eltartottak. Ide sorolható például Csin Gang külügyminiszter esete, aki június 25-én tűnt el a nyilvánosság elől. Az ötvenhét esztendős Csin Gang a kínai politika kiemelkedő alakjának számított egészen addig, amíg idén nyáron – látszólag minden előzmény nélkül – megfosztották hivatalától.

Őt legutóbb akkor látták, amikor Pekingben megbeszéléseket folytatott többek között orosz és vietnami kollégáival.

Hszi Csin-ping elnök egykori bizalmasa és korábbi amerikai nagykövete az államtanácsosi címét ugyanakkor megtarthatta. Ez a cím a ranglétrán a miniszteri beosztáson felül helyezkedik el, de önmagában valódi hatalommal nem jár.

A Wall Street Journal kedden egyébként egy, az ügyben tájékozott forrásra hivatkozva arról írt, hogy Csin Gangnak házasságon kívüli viszonya volt, amíg az Egyesült Államok nagykövete volt.

Hsziao Ja-csing korábbi ipari és informatikai miniszter tavaly július elején tűnt el, és körülbelül három héttel később az állami média közölte róla, hogy korrupció miatt nyomoznak ellene.

Ő különösen kiemelkedő szerepet játszott az új kínai akkumulátoros járműipar felemelésében.

Végül vesztegetés miatt zárták ki a Kommunista Pártból, és decemberben felmentették kormányzati tisztségei alól.

A hatvanéves Li Ju-csao tábornok, akit tavaly januárban neveztek ki Kína hagyományos és nukleáris rakétahadsereg vezetésére, szintén idén júliusban kerül le a térképről, amikor Peking bejelentette, hogy a rakétahadsereg vezetőségében átrendeződést hajtottak végre.  Li Ju-csao helyére egy haditengerészeti tábornokot neveztek ki. Ezzel eltértek attól a szokásos gyakorlattól, hogy vezetőket mindig ugyanabból a haderőből egy haderőnem élére.

A legutóbb eltűnt, hatvanöt éves kínai védelmi miniszterről a Reuters a saját forrásaira hivatkozva azt írta, Li Sang-fu katonai eszközök korrupt beszerzése miatt áll vizsgálat alatt. Őt legutóbb augusztus 29-én látták Pekingben, amikor egy afrikai országokkal közösen tartott biztonsági fórumon tartott beszédet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik