Nagyvilág europoli

A német szélsőjobb EP-listavezetője szerint pártja „nem dobná ki a Fideszt az ágyából”

Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / AFP
Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / AFP

Interjút adott a Gulyáságyú Médiának a németországi szélsőjobboldali Alternatíva Németországért Európai Parlamenti képviselője. Maximilian Krah, aki a jövő évi EP-választáson az AfD listavezetője lesz, az interjú során a Fideszt és a Mi Hazánkat is méltatta. Arra a kérdésre, hogy a magyar kormánypárttal vagy a Toroczkai László-vezette formációval készülnek-e szorosabb együttműködésére, Krah elmondta,

Orbán Viktor közölte, hogy pártja nem csatlakozhat az EP szélsőjobboldali, euroszkeptikus frakciójához, az Identitás és Demokráciához (ID) a német befektetők magyarországi befolyása miatt. Ezt Krah tudomásul vette, hozzátéve, hogy ő maga nem tudja, mekkora a német nagytőke befolyása Magyarországon.

Úgy látja, hogy a fiatal magyar választók amúgy is inkább Mi Hazánk, mint a Fidesz mellett vannak. „Én pedig mindig azt javaslom, hogy a jövőbe nézzünk és ne a múltba” – tette hozzá.

Az AfD nem tartja reális forgatókönyvnek Orbán tervét a mérsékelt Európai Néppárttól jobbra helyezkedő, két EP-frakció, az ID és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) egyesítéséről. „Kétféleképpen is lehetünk jobboldaliak Európában. Vannak olyan jobbosok, mint mi és Orbán Viktor, akik inkább eurocentrikus jobboldaliak. Ám vannak olyanok is, akik teljesen Amerika felé tekintenek, vagy például a neokonok. Ők egyáltalán nem értik Európát” – vélekedett.

Arra a felvetésre, hogy mit tennének, ha a Fidesz mégis kezdeményezné a társulást az AfD-vel, Krah úgy nyilatkozott:

… akkor nem dobnánk ki őket az ágyunkból.

Ugyanakkor a Mi Hazánk közeledését sem utasítanák vissza, amely Krah szerint „érdekes, okos párt”, továbbá „fiatalok, frissek, szókimondóak”.

A politikus szerint mindkét párttal zajlanak egyeztetések, ám a Mi Hazánkkal vélhetően élénkebb a párbeszéd.

Biztos vagyok benne, hogy a Mi Hazánknak egyre nagyobb befolyása lesz Magyarországon. Én pedig mindig is azt támogattam, hogy a jövő győzteseire fogadjunk. A Mi Hazánk még eléggé ismeretlen Magyarországon kívül, de ez meg fog változni. Az egy okos párt

– zárta sorait Krah.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik