Yan Dobronosov / Global Images Ukraine via Getty Images
Nagyvilág

Zelenszkij: Az orosz társadalom okolható azért, hogy felemeltek egy „második Hitlert”

Kijev szörnyű áron ugyan, de megállította az orosz előrenyomulást, ám ha Ukrajna végül elveszíti a háborút, Vlagyimir Putyin orosz elnök biztosan nem éri be az ukrán területek elfoglalásával, ez pedig harmadik világháborúhoz vezethet, amelynek elkerüléséhez rengeteg pénzre van szükség – mondta a CBS amerikai televíziónak nyilatkozva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A 60 Minutes című műsor múlt csütörtökön rögzített, a csatorna hírportálján hétfőn közzétett adásában Zelenszkij kijelentette: Ukrajna egy olyan atomhatalommal harcol a szabadságáért, amely „a világ elpusztításával fenyeget”, az ellene indított háborúban ezért Kijev „az egész világ értékeit védi”.

Az ukrán elnök elmondta, nem tud arra a kérdésre válaszolni, hogy háborús erőfeszítéseihez Ukrajnának szüksége van-e további, az Egyesült Államok által számára eddig biztosított mintegy 70 milliárd dollár összegű katonai segélyhez mérhető támogatásra.

Úgy gondolom, hogy (az Egyesült Államok) nem egyedül Ukrajnát támogatja. Ha Ukrajna elbukik, Putyin biztosan tovább fog menni. Mit fog tenni az Amerikai Egyesült Államok, ha Putyin eléri a balti államokat? Amikor eléri a lengyel határt?

fogalmazott.

Ugyanakkor szerinte a világnak döntenie kell arról, hogy meg kívánja-e állítani az orosz hadigépezetet és ezáltal elkerülni a harmadik világháborút. Zelenszkij kijelentette:

Putyint nem tudjuk megváltoztatni. Az orosz társadalom [elvesztette] a világ tiszteletét. Megválasztották őt, majd újraválasztották, és felemeltek egy második Hitlert. Ők tették ezt. Nem mehetünk vissza az időben. De itt megállíthatjuk [Putyint].

A harcok állásáról szólva elmondta: jelenleg tüzérséggel, drónokkal vívott állóháború zajlik a több mint ezer kilométer hosszú front jelentős részén, miután a nyugati államoktól kapott harckocsikkal az ukrán erőknek nem sikerült áttörniük a megszállt területek védelmi vonalain, éket vágva az orosz haderő közé.

Zelenszkij szerint ennek ellenére most az ukrán erőké a kezdeményezés, miután sikeresen megállították az orosz offenzívát, és ellentámadásba lendültek. Az előrenyomulás ugyan lassan halad, de minden nap újabb területeket szabadítanak fel – mondta.

Az ukrán elnök kijelentette, hogy az ukrán előrenyomulás, még ha száz méterekről is van szó, nem akadhat el, e tekintetben pedig nem számol azokkal az aggodalmakkal sem, amelyek a közelgő hideg időjárás beköszöntével a frontvonalak megmerevedését prognosztizálják.

Felejtsük el az időjárást! Azokon a helyeken, ahol páncélozott járművel nem tudunk átjutni, repüljünk! Ha pedig nem tudunk repülni, küldjünk drónokat! Nem adhatunk pihenőt Putyinnak

hangsúlyozta Zelenszkij.

Az ukrán elnök tagadta ugyanakkor, hogy az ő utasítására hajtották volna végre dróncsapásokat a Kreml és más oroszországi célpontok ellen.

Mi nem lövünk az Oroszországi Föderáció területére (…) Partnereink fegyvereit csakis Ukrajna területén használjuk. Ez az igazság. De ezek nem civilek megölésével járó megtorló műveletek. Oroszországnak azonban tudnia kell, hogy bárhonnan is indítanak rakétákat Ukrajnára, Ukrajnának minden erkölcsi joga megvan ahhoz, hogy választ küldjön ezekre a helyekre címezve.

A nukleáris háború kitörésének kockázatáról kifejtette: a Kreml a bizonytalanság és az instabilitás táplálása érdekében továbbra is fenyegetődzni fog atomfegyverek bevetésével, erre pedig az amerikai választások ideje lesz számára a legmegfelelőbb időpont.

Elmondása szerint. noha aggasztják a közelgő amerikai választások, és a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott tárgyalásai sem zökkenőmentesek, Ukrajna, még ha hat hónap késéssel is, de általában megkapja, amit kér. Ezen a héten például nagyobb hatótávolságú rakétákat fog kérni az amerikai elnöktől, miközben az amerikai törvényhozás egy újabb 24 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt segélycsomagról tárgyal.

Arra kérdésre, miszerint a békéért lemondana-e Ukrajna bármely részéről, az ukrán elnök nemmel válaszolt.

Az interjúból közzétettek egy rövidített, angol fordítással ellátott verziót és egy hosszabb változatot, amelyben Zelenszkij ukránul elmondott válaszait nem szinkronizálták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!