Nagyvilág

Lediktátorozta a német külügyminiszter Hszi Csin-pinget, Kína tiltakozik

Pang Xinglei / XINHUA / Xinhua via AFP
Pang Xinglei / XINHUA / Xinhua via AFP

Politikai provokációnak nevezte hétfőn a kínai külügyminisztérium a német külügyminiszter múlt heti interjúját, amelyben Annalena Baerbock diktátornak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt. Nem sokkal később az ügyben behívatták a pekingi minisztériumba Németország ottani nagykövetét.

Mao Ning szóvivő sajtótájékoztatóján azt mondta,

Kína politikai méltóságát sértő és rendkívül abszurd, nyílt politikai provokáció volt a német külügyminiszter nyilatkozata.

Hozzátette, hogy Kína diplomáciai úton tiltakozott Annalena Baerbock szavai miatt.

A német külügyminiszter múlt heti amerikai látogatása alatt a Fox News amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva jelentette ki az ukrajnai háborúval kapcsolatban: „Ha (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) megnyerné a háborút, akkor annak milyen üzenete volna a világ többi diktátora, mint például Hszi Csin-ping kínai elnök számára? Ezért kell Ukrajnának megnyernie a háborút!”

Noha Kína Németország első számú kereskedelmi partnerének számít, utóbbi júliusban olyan törvényt fogadott el, amely a német stratégiai érdekek védelmében csökkenteni akarja a függést ettől a kapcsolattól. Baerbock pártja, a kormánykoalíciós tag Zöldek még a törvényben foglaltnál is keményebben lépett volna fel a kérdésben Kína ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik