Nagyvilág

Már több mint tizenegyezer áldozata van a líbiai árvíznek

Algerian Civil Defense / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Algerian Civil Defense / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Legkevesebb tizenegyezer áldozata van már a Líbia keleti partján fekvő Dernában pusztító árvíznek – írja a CNN. Becslések szerint a városnak mintegy 100 ezer lakosa volt a tragédia előtt, az ENSZ friss adatai alapján tehát a lakosok tizede odaveszhetett. Ráadásul az ENSZ szakértői szerint a számok növekednek majd, ahogyan újabb és újabb áldozatokat találnak meg a mentőcsapatok, amelyek fáradhatatlanul dolgoznak a túlélők felkutatásán.

Az ENSZ tájékoztatása szerint legalább negyven ezer embernek kellett elhagynia otthonát a Dánielnek nevezett vihar pusztító esőzései miatt. Ugyanakkor a szakértők szerint a víz önmagában nem okozott volna ekkora bajt, ám a több tényező súlyosbíthatta a hatásait, mint például a nem megfelelő infrastruktúra, a figyelmeztetések hiánya vagy éppen az éghajlati válság hatásai.

Algerian Civil Defense / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A CNN emlékeztet arra, hogy a nemzetközi mentőcsapatok arról számolnak be, a legtöbb holttestet a vízben találják meg. Ezért segítséget is kértek, hogy ezeket kiemelhessék a Földközi-tengerből. A holttestek bomlásnak indultak, így egy ponton túl már nem is lesz lehetséges kiemelni azokat.

Az egyiptomi mentők képviselője azt mondta, ha megkapják a megfelelő felszereléseket, naponta 100 holttestet tudnak majd felhozni. Ha viszont a sok iszap alatt ragadt holttestet nem tudják kiemelni, akár egészségügyi válságot is okozhatnak a városban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik