Nagyvilág

Kínai kölcsönből kínai cég épített autópályát Montenegróban, megreccsent a költségvetés

Hét év építkezés után adták át 2022-ben azt a 41 kilométeres autópályát Montenegróban, amely egy hegyi szakaszon  a fővárost köti össze Kolasin üdülővárossal – írta a Telex a Deutsche Welle videóriportja alapján.

A munkát egy kínai cég végezte, kínai munkásokkal, kínai kölcsönből. Az építés költsége meghaladta az 1,2 milliárd eurót, igaz alagutakat és völgyhidakat is kellett építeni. A beruházás, amelyhez 800 millió eurót a kínai állam kölcsönzött, óriási mértékben megnövelte Montenegró államadósságát, de nem ez az egyetlen probléma.

Az autósok három euró ötven cent útdíjat fizetnek az új autópálya használatáért.

Az autópályából származó éves bevételünk körülbelül 9 millió euró. Törlesztenünk félévente kell, 40 millió euró hitelrészletet. Nyilvánvaló, hogy a bevétel nem elég a hitel kifizetésére, a hiányzó összeget az állami költségvetésből kell előteremteni

– mondta a Deutsche Wellének Nataša Kovačević, egy civil szervezet munkatársa.

Az autópálya végén az autók rázökkenek a régi rossz minőségű útra. A riport szerint Kína felajánlotta, hogy további kölcsönből folytatja a pályaépítést, ám a montenegrói vezetés azt már túl kockázatosnak tartotta.

Az építkezés a tiszta vízű Tara folyó alsó szakaszán komoly környezeti károkat is okozott. Több tonnányi építési törmelék került oda, a sok szemét miatt a víz iszapossá vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik