Nagyvilág

Helsinki Bizottság: két strasbourgi perben is elmarasztalták Magyarországot

MTI
MTI

Csütörtökön a Magyar Helsinki Bizottság két strasbourgi perében is elmarasztalták a magyar államot jogsértő fogvatartás miatt.

Az afgán és algériai fiatalembereket öt, illetve két hónapig tartották menekültügyi őrizetben, miközben az egyetlen napig sem volt indokolt – írta a jogvédő szervezet közleményében.

A Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság a most született ítéleteiben a törvényszék jogsértő fogvatartásért marasztalta el a magyar államot. Az afgán M. N. a tálibok elől menekült el országából, míg az algériai A. A.-t egy baráti magyar család befogadta volna és megélhetést is biztosított volna neki, ám a hatóságokat ez nem érdekelte, és közel két hónapra menekültügyi őrizet alá vették.

Az öt hónapra elzárt M. N. esetében a hazai bíróságok jogsértő döntésekkel összesen négy alkalommal hosszabbították meg az őrizetét. Nem voltak tekintettel az egyéni körülményekre, a kérelmező rossz egészségi állapotára, a menekültügyi eljárásban hozott kérelmezőnek kedvező bírósági ítéletekre, amelyekből kiderült, hogy eljárás elhúzódása nem a kérelmező, hanem a hatóság hibája volt – írta a Helsinki Bizottság.

Az elmúlt két évben többször is hozott elmarasztaló ítéletet a strasbourgi bíróság a magyar állammal szemben. Többek között egy februári végzésében kimondta az állam felelősségét a Tiszába fulladt szír férfi halálában, jogellenes fogvatartás címén ítélt meg kártérítést egy iraki kurd és egy afgán család számára, illetve két éve júniusban a 2016-ban a visszakényszerítésről hozott magyar törvény jogsértő voltát állapították meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik