Nagyvilág

Legalább 5300 halálos áldozata van a líbiai árvíznek

Muhammad J. Elalwany / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Muhammad J. Elalwany / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Több mint 5300 holttestet számoltak már össze a kelet-líbiai Derna városában, és a halálos áldozatok száma várhatóan jelentősen meg fog emelkedni, sőt a mostanihoz képest megkétszereződhet – közölte szerdán a regionális közigazgatás egyik minisztere, miután a várost katasztrofális áradások sújtották.

Hisám Skiuat, a vészhelyzeti bizottság tagja, a polgári repülésért felelős miniszter a Reuters hírügynökségnek azt mondta, „a tenger folyamatosan holttestek tucatjait sodorja ki” a partra.

Kedden a hatóságok még arról számoltak be, hogy több mint kétezren meghaltak, tízezer embert pedig eltűntként tartanak nyilván, miután a Líbiára lecsapó Daniel vihar okozta árvíz gátakat szakított át, épületeket sodort el, és elöntötte Derna kikötőváros területének csaknem negyedét.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) líbiai tagozata szerdán egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy legalább 30 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására Dernában. A vihar által sújtott más területeken, köztük Bengáziban 6085-en váltak hajléktalanná.

A Daniel vihar, amely a múlt héten Görögországra, Törökországra és Bulgáriára is lecsapott, több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört. A hatóságok vészhelyzetet hirdettek meg, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik