Nagyvilág

Egyre több osztrák fűt fával

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nagymértékben nőtt a fa használata tüzelésre az osztrák háztartásokban az utóbbi években az ÖBMV (Österreichische Biomasse-Verband) osztrák biomassza-szövetség hétfőn publikált jelentése szerint.

Az osztrák statisztikai hivatal adataira alapozott felmérés szerint a háztartások és lakóterek fűtésének energiaforrásaként a fa tovább növelte előnyét a fűtőolaj és a földgáz előtt Ausztriában.

A háztartások fűtésének a 2021/22-es fűtési szezonban mintegy 34 százalékát hasábfa, pellet vagy faapríték adta. A biomassza-fűtőművekben és fatüzelésű erőművekben előállított távfűtést is beleszámítva az arány 41 százalékra nőtt.

A háztartások a 2021/22-es szezonban takarékoskodtak a földgázzal, a fogyasztás kétéves összehasonlításban 13 százalékkal csökkent. Jelentősen, 27 százalékkal több fűtőolajat használtak azonban fel. A fűtőolaj így most 19 százalékos részesedéssel osztozik a gázzal a második és harmadik helyen a háztartások legfontosabb energiaforrásai rangsorában. A távfűtés a lakossági fűtés alig 14 százalékát adja, amelynek jó fele biomasszán alapul.

Az, hogy a lakossági fűtőrendszerekben a fa tüzelőanyagok felhasználása a 2021/22-es szezonban közel 9 százalékkal nőtt a 2019/20-ashoz képest, egyrészt a viszonylag hűvös 2021-es évnek köszönhető, másrészt annak, hogy 2022-ben az ukrajnai háború nyomán a fafűtés és a fa tüzelőanyagok iránti kereslet óriási mértékben nőtt.

A hazai, fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa mint energiaforrás éghajlatbarát és válságálló energiát biztosít itt helyben. A fatüzelésű fűtési rendszerek népszerűségét számok támasztják alá. Tavaly rekordszámú, 31 ezer modern fatüzelésű központi fűtési rendszert adtak el Ausztriában, idén azonban a magas infláció miatt az eladási számok visszaestek. Ez lassítja az energiaátállást, pedig sürgősen szükségünk lenne a gyorsításra

– mutatott rá Franz Titschenbacher, az ÖBMV elnöke.

Ausztriában mintegy 734 ezer háztartás használ fával működő egyedi kemencét (kazán vagy kályha) elsődleges fűtési rendszerként. Ezenkívül Ausztriában több mint 1,2 millió távfűtési csatlakozás van, amelyeknek jó fele biogén távfűtés. Több mint 350 ezer fatüzelésű központi fűtési rendszer azonban 25 évnél idősebb, a cserépkályha-állomány kora valószínűleg ennél jóval magasabb. Emellett a helyi fűtési rendszerek kazánállománya is jórészt megérett a felújításra.

Titschenbacher programot javasol indítani a fafűtési rendszerek korszerűsítésére:„”az elavult rendszerek korszerű, alacsony kibocsátású fafűtési rendszerekre cserélésével a részecskekibocsátás mintegy 85 százalékkal, a fafogyasztás pedig akár 40 százalékkal is csökkenthető lenne. Az így megtakarított famennyiség pedig az energiafordulat jegyében rendelkezésre állhat a fosszilis fűtési rendszerek kiváltásához” – mondta Titschenbacher.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik