Nagyvilág

Szökevény terroristát fogtak Londonban

USTIN TALLIS / AFP
USTIN TALLIS / AFP

Elfogták a brit hatóságok azt a 21 éves egykori brit katonát, aki még szeptember 6-án szökött meg a nyugat-londoni Wandsworth börtönből – erősítette meg a Scotland Yard. Az elfogását elősegítendő a hatóságok húszezer fontig terjedő jutalmat tűztek ki a fejére.

Daniel Abed Khalife terrorizmus gyanújával ült előzetesben, miután a vádak szerint egy meg nem nevezett ellenséges állam – sajtóhírek szerint Irán – nevében kémkedett. A fiatalembert többek között olyan információk megszerzésével vádolják, amelyek alkalmasak lehetnek terrorcselekmények elősegítésére, de emellett hamis bombariadó szervezésével kapcsolatos összeesküvés is szerepel a rá nézve terhelő vádak között.

Pénteken a rendőrség hivatalosan közölte, hogy Khalifét nem sokkal a szökése után egy teherautó alól látták előbújni a wandsworthi körforgalomnál.

Daniel Abed Khalife 2019-ben kezdte meg katonai pályafutását a brit hadseregnél.  Január 2-i eltűnése előtt a Staffordban, más néven Beacon Barracksban állomásozott. Személyét egy állítólagos bombariadóval hozták összefüggésbe. Khalife jelenleg rendőrségi őrizetben van.

Rishi Sunak brit miniszterelnök elégedettségét fejezte ki Khalife újbóli őrizetbe vételével kapcsolatban, és egyúttal elismerte mind a hatóságok, mind a lakosság „rendíthetetlen elkötelezettségét” amit a szökevény felkutatása során tanúsítottak.  A kormányfő a G20-csúcstalálkozón Delhiben beszélt arról, hogy az igazságügyi minisztérium vizsgálatot indít, hogy felderítsék a férfi szökésének körülményeit. Rishi Sunak hangsúlyozta, hogy a nyomozás folytatódni fog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik