Nagyvilág

Hadrendbe állította első atom-tengeralattjáróját Észak-Korea

MTI /AP / KCNA / KNS
MTI /AP / KCNA / KNS

Észak-Korea bemutatta első, működőképes taktikai nukleáris támadó tengeralattjáróját és ahhoz a flottához irányította, amely a Koreai-félsziget és Japán közötti szakaszon járőrözik – jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség pénteken.

A 841-es számú tengeralattjáró egy észak-koreai történelmi személyről elnevezve a Kim Kun Ok hős nevet kapta és Phenjan állítása szerint atomfegyverek szállítására és indítására is alkalmas.

A vízrebocsátási ünnepségen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az ország egyik legfontosabb víz alatti támadó eszközének nevezte a tengeralattjárót, és sürgős feladatként jelölte ki a haditengerészet felszerelését további nukleáris fegyverekkel.

„A tengeralattjáró vízrebocsátási ceremóniája új fejezet kezdetét jelenti Észak-Korea haditengerészetének életében. Az ellenség nemrég agresszív lépéseket és katonai akciókat hajtott végre” – mondta Kim Dzsong Un, utalva ezzel az ország közelében nemrég történt dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatra és az Egyesült Államok által a térségbe vezényelt két nukleáris meghajtású tengeralattjáróra.

Elemzők szerint a hajó egy módosított Romeo-osztályú szovjet tengeralattjárónak tűnik, amelyet Észak-Korea még a hetvenes években kaphatott Kínától. A szakértők a tengeralattjáró képei alapján úgy vélik, hogy a tíz kilövőnyílásos kialakítás arra utal hogy ballisztikus rakétákkal van felfegyverezve. A szakértők szerint egyelőre még nem tudni, hogy Észak-Korea teljesen kifejlesztette-e már az ilyen rakétákhoz szükséges miniatürizált nukleáris robbanófejeket.

Van Diepen, az Egyesült Államok kormányának fegyverszakértője szerint azonban egy ilyen hadászati eszköz valójában nem egy jelentős tényező a kommunista ország robusztusabb, szárazföldi nukleáris erőihez képest, mert a tengeralattjárók nem biztos  hogy olyan sokáig bírnák egy háború során. “Amikor ezt az új eszközt a terepen is bevetik, akkor meglehetősen sebezhető lesz a szövetséges tengeralattjáró-elhárítással szemben. Katonai szemmel nézve így ennek nincs sok értelme” – mondta Van Diepen.

Az elszigetelt Észak-Korea 2006 óta hat kísérleti atomrobbantást hajtott végre és az elmúlt években különböző rakétákat is tesztelt. Az országnak ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, amelyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik