Nagyvilág

Uniós biztosjelölt: Nem száz százalék, hogy lesz megoldás Erasmus-ügyben

MTI / EPA / Julien Warnand
MTI / EPA / Julien Warnand

A szabályok szabályok, ezeket be kell tartanunk, és nem ígérhetem, hogy elvégezzem azt, amit a magyar államnak kell megtennie – ezt mondta hétfőn a Telex tudósítása szerint az Erasmus-ügyről Iliana Ivanova, az Európai Bizottságban az oktatásért, kutatásért, innovációért, kultúráért és ifjúságügyért felelős biztosi poszt várományosa. Jelenleg az EP szakbizottságai hallgatják meg a leendő biztost, ezek egyikében intézett hozzá kérdést Bocskor Andrea, a Fidesz listájáról az EP-be jutott kárpátaljai magyar képviselő. Azt tudakolta a „magyar diákok, tanárok és kutatók számára diszkriminatív eljárás” kapcsán, hogy Ivanova mit gondol arról, hogy az Európai Tanács rendeletére hivatkozva az Európai Bizottság kizárta a magyar modellváltó egyetemeket az Erasmus+ és Horizont Európa programjaiból.

Iliana Ivanova a meghallgatásán elmondta: tisztában van a párbeszéddel az Európai Bizottság és a magyar hatóságok között, hogy biztosítsák, utóbbiak megteszik a megfelelő intézkedéseket és jogi kötelezettségvállalásokat a bizottsági kérdésekre válaszul. Sajnálta, hogy fiatalokat és tanulókat vághatnak el a programoktól, de „a szabályok szabályok, ezeket be kell tartanunk”.

Tisztában vagyok a problémákkal, a holtponttal és a haladás hiányával is

– idézi Ivanovát a Telex. A biztosjelölt megígérte, hogy ha megszavazzák a személyét, akkor a megoldás és nem a probléma része lesz. Ha a magyar hatóságoknak több információra, tisztázásra van szüksége a haladáshoz, részt vesz a párbeszédben.

„Azt viszont nem ígérhetem, hogy elvégezzem azt, amit a magyar államnak kell megtennie”, egyúttal  nem merte száz százalékra venni, hogy megoldásra jutnak az ügyben. Folytatni kell a párbeszédet és keresni a megoldást, mert jön az ősz, és nagyon sajnálatos lenne a lehetőségek „csökkenését” látni akkor, amikor az új felhívások megjelennek a fiataloknak, nem kellene a helyzet túszaivá válniuk. Bocskor Andrea következő kérdésére nem mert határidőt mondani arra, hogy mikorra rendeződhet a helyzet, „nem adhatok egy dátumot rá”, hogy a magyar hatóságok mikor teljesítik, amit az Európai Bizottság kért tőlük – írja a Telex.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik