Nagyvilág

A kormány tiltása ellenére több száz francia fiatal ment abajában iskolába

Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Franciaországban a 12 millió tanulóból 298-an jelentek meg abajában az iskolákban az első tanítási napon az oktatási tárca hivatalos összesítése szerint, dacára annak, hogy a francia kormány az új tanév kezdete előtt a szekularizáció jegyében betiltotta a viseletet. A tárca csütörtökön jelezte, hogy a tiltás a férfiak viseletére, a kamizra is vonatkozik.

„Az érintettek jelentős része levette hétfőn a teljes testét eltakaró hagyományos öltözéket, mielőtt bement a tanterembe, míg 67-en nem voltak hajlandóak alkalmazkodni a szabályhoz, és inkább hazamentek” – idézi Gabriel Attal oktatási minisztert az MTI. A tárcavezető nem aggódik a több tucat fiatal miatt, akik inkább távol maradtak az iskolától. Mint mondta: „néhány napon belül vissza fognak jönni, mert kötelező az iskoláztatásuk”.

Attal hétfőn a francia RTL-nek részletezte, hogy a 48 ezer általános iskola és 10 500 középiskola közül 513 lehet érintett a problémában, és hogy valamivel több mint kétezer szakembert képeztek ki a tiltás betartatására a közoktatási intézményekben.

„Az abaja és a kamiz mögött fiatal lányok, fiatal fiúk vannak és teljes családok. Emberek, akikkel párbeszédet kell folytatni, pedagógiát kell gyakorolni. Fogadni fogják őket, és elbeszélgetnek velük annak érdekében, hogy megértsék az új szabályt, azt, hogy miért is hoztuk meg ezt a döntést” –  tette hozzá Gabriel Attal, emlékeztetve arra, hogy a szekularizáció a Francia Köztársaság oktatásának egyik alapértéke.

Az abaja betiltásával kapcsolatban megszólalt Emmanuel Macron államfő is, aki hétfő este egy youtubernek adott interjúban  arról beszélt, hogy „a mai társadalomban van egy kisebbség, egyes emberek, akik kifordítva a vallást, megkérdőjelezik a köztársaságot és a szekularizációt”. Az elnök azt viszont határozottan visszautasította, hogy párhuzamot vonna a terrorcselekmények és a fiatal muzulmán lányok viselete között.

Az abaja betiltásáról és a franciák szekularizáció iránt elkötelezettségéről a hétvégén írtunk részletesebben:

Kapcsolódó
„Afganisztán és Irán után Franciaország is előírja, hogy mit viselhetnek a nők, és mit nem”
A tanév kezdete előtt Franciaországban megtiltották a tanulóknak, hogy abaját viseljenek az iskolában. Az intézkedést a szekularizmus jegyében hozták, a törvény kritikusai viszont azzal érvelnek, hogy az abaja nem vallási, hanem kulturális szimbólum.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik