Nagyvilág

Szijjártó: Nagyon rosszul járt az EU azzal, hogy Ursula von der Leyen lett Európai Bizottság elnöke

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Épp Azerbajdzsán külügyminiszterével, Ceyhun Bayramovval tartott közös sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külügyminiszter, amikor a tárcavezetőt az Európai Bizottság következő elnökének személyéről kérdezték.

Szijjártó közölte:

Az elnök asszony elnökségével Európa nagyon rosszul járt. És ez nem egy politikai kijelentés – az is lehetne –, de ezt a tények mutatják.

Mint fogalmazott,

Hát mégiscsak az elnök asszony hivatali ideje alatt előzött meg minket Kína – mármint az Európai Uniót – a világ GDP-jéből történő részesedés tekintetében. A tavalyi év volt az első, hogy a kínaiak részesedése a világ GDP-jéből már nagyobb volt, mint az európai uniós részesedés. A kelet-nyugati együttműködés szálait egyesével szétvágták. Senki nem ad választ arra, hogy a korábbi európai gazdasági növekedési modell helyett – ami ugye a fejlett európai technológiákra és az olcsón elérhető orosz energiahordozókra épült – mi lesz a következő alap a gazdaság növekedéséhez Európában.

Kiemelte azt is, hogy

von der Leyen elnök asszony vezetésével az Európai Bizottság Lengyelországot és Magyarországot folyamatosan hátrányosabb helyzetbe hozza a többi országnál. Ez egy súlyos diszkrimináció.

A miniszter hozzátette,

az Európai Bizottság elnöke ilyet nem engedhetne meg sem magának, sem a Bizottságnak, ezért teljesen természetes, hogy a mi értékelésünk von der Leyen elnök asszony munkájáról meg az Európai Bizottság nem túl kedvező. Szeretném aláhúzni, hogy egész Európa rosszul járt von der Leyen elnök asszony európai bizottsági elnökségével

– mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik