A következő élő közvetítés része Az ukránok áttörték délen az oroszok első védelmi vonalát

Letartóztatták Ukrajna egyik legbefolyásosabb oligarcháját, Zelenszkij egykori szövetségesét

Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Egy ukrán bíróság elrendelte Ihor Kolomojszkij ukrán oligarcha letartóztatását – derült ki a BBC vasárnapi cikkéből. Kolomojszkijt szombaton egy bírósági végzéssel két hónapra előzetes letartóztatásba helyezték csalás és pénzmosás gyanújával. Az ügyészség közleménye szerint azzal vádolják, hogy 2013-tól 2020-ig több, mint félmilliárd hrivnyát (ami csaknem ötmilliárd forintnak felel meg) mosott tisztára úgy, hogy külföldre utalta azokat az általa irányított bankokon keresztül. Az üzletember ügyvédei szerint nem teszi le a félmilliárd hrivnyás óvadékot, hanem fellebbez a döntéssel szemben.

Az ügy folytatása az ukrán korrupcióellenes intézkedéseknek, amelyek eddig is célba vettek számos magasrangú személyt – írja a BBC. Kolomojszkijt védői szerint a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harccal is foglalkozó Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) épületében tartják fogva. A történtekre Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is utalt a videójában. Azt mondta, azoknak, akik kifosztották Ukrajnát és a törvény fölé helyezték maguknak, már nem lesz visszatérés a megszokott pozíciójukba, Ukrajna szabályai megváltoztak. Felidézte, hogy 2019-es hatalomra kerülésekor a korrupció elleni küzdelem az egyik fő célja volt.

Kolomojszkijnál már februárban házkutatást tartottak, az eljárást a dnyipro-i otthonában egy olyan nyomozás keretében tartották, amely sikkasztás és adóelkerülés miatt indult az ország két legnagyobb, részben általa tulajdonolt olajcégénél. Nem mellékes, hogy két éve az Egyesült Államok szankcionálta az oligarchát jelentős korrupció vádjával.

A The Guardian cikke kitér arra is , hogy Kolomojszkij az ország egyik leggazdagabb embere, aki Volodimir Zelenszkijt támogatta a 2019-es elnöki posztért.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik