Nagyvilág

Áthelyezték a Toulouse-i diadalívet

Hans Lucas via AFP
Hans Lucas via AFP

A dél-franciaországi Toulouse-ban, a város harmadik metróvonalának építési munkálatai miatt csütörtökön a település szimbólumának számító, 1000 tonna súlyt meghaladó diadalívet eredeti helyétől 33 méterre egy átmeneti helyre költöztették át, írja az MTI.

A diadalív áthelyezésére azért volt szükséges, mert az új metróvonal egyik állomása a tervek szerint közvetlenül a diadalív alatt lesz. Az áthelyezést megelőző munkálatok hét hónapja kezdődtek.

Az emlékmű megőrzésével megbízott cég, az Arc & Sites több alternatív javaslatból – az emlékmű helyben tartása betoncölöpökön, vagy teljes szétszedése és újbóli összerakása helyett – az áthelyezés mellett döntött.

Hans Lucas via AFP

Az emlékmű áthelyezése munkagépekkel három órán át tartott.

Az antik római építészeti és modern art deco elemekkel díszített, Toulouse történelmi központjában álló diadalívet, Léon Jaussely (1875-1932) tervei alapján készítették el, az építkezés 5 éven át, 1923-1928 között zajlott.

Habár sokan csak általános háborús emlékműként tekintenek a diadalívre, az valójában Haute-Garonne megye első világháborús hősi halottjainak és túlélőinek állít emléket.

A tervek szerint a diadalív 2027-ben kerül vissza eredeti helyére, a metróvonal megépítése és azt követő felszíni munkák befejezése után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik