Nagyvilág

Észak-Korea taktikai atomcsapást próbált el Dél-Korea ellen

KCNA VIA KNS / AFP
KCNA VIA KNS / AFP

„Felperzselt föld” atomcsapást próbált el egy hadgyakorlat keretében Észak-Korea szerdán éjszaka a déli szomszédjában található célpontok ellen – jelentette a Reuters csütörtökön az észak-koreai állami médiára hivatkozva. A szimulált csapás a KCNA szerint a dél-koreai szövetségesek hadgyakorlataira reagált, amelyekről a kommunista diktatúra azt állította: az Egyesült Államok megelőző nukleáris csapásra irányuló terveként értelmezhetők.

Az észak-koreai állami média a Reuters szerint szokatlanul részletesen fejtette ki, hogyan is képzelnek el egy ilyen háborút. Eszerint bármilyen ellenük irányuló támadás esetén nukleáris fegyverekkel válaszolnak, majd elfoglalják a szomszédos országot.

A Koreai Néphadsereg taktikai nukleáris gyakorlatot végzett, amely felperzselt föld típusú csapásokat szimulált a Dél-Korea katonai banditáinak főbb parancsnoki központjaira és műveleti repülőtereire szerda este

– áll az észak-koreai vezérkar által kiadott közleményben.

A dél-koreai hadsereg órákkal később közleményben reagált, ebben azt írták, Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt a tengerbe szerdán. A dél-koreai elnöki hivatal biztonsági értekezletet hívott össze.

A szerda késő esti akció egy nappal azelőtt történt, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok befejezte volna azt a tizenegy napos közös hadgyakorlatot, amelyet Phenjan régóta háborús fenyegetésként értékelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik