Nagyvilág

Alex Soros: Nem vonulunk ki Európából

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP

A hírek, amelyek szerint a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) és Soros „elhagyja Európát”, félrevezetőek. Nem távozunk – közölte Alex Soros elnök a Politicón megjelent cikkében csütörtökön.

Alex Soros többek közt azt írta: Európa továbbra is óriási stratégiai jelentőséggel bír az OSF munkája szempontjából. Az OSF elnöke szerint általánosságban elmondható, hogy Európában kelet felé történő elmozdulásnak lehetünk tanúi. Az európai felelős, demokratikus kormányzás jövőjét most már nemcsak Párizsban és Berlinben határozzák meg, hanem Varsóban, Kijevben és Prágában is, fogalmazott.

Ennek megfelelően változtatnak az európai prioritásaikon, és ez azt elenti, hogy egyes munkaterületek leállnak, illetve az itteni létszám is jelentősen csökken majd annak érdekében, hogy több pénz juthasson oda, „ahol a legnagyobb szükség van rá”.

De ez nem jelent semmiféle visszavonulást

– hangsúlyozta Alex Soros. Az OSF finanszírozásának fókusza, folytatta, ismét a kontinens keleti részére tolódik, Ukrajna támogatása a jövőben sem kétséges, szögezte le, illetve támogatni fogják a moldovai és nyugat-balkáni alapítványaikat is. Fokozzák a roma kisebbség egyenlő bánásmódjának biztosítása érdekében tett erőfeszítéseiket, valamint továbbra is elkötelezettek maradnak a Bécsbe költözött CEU támogatása mellett.

„Nem hagyjuk cserben azokat a szövetségeseket, akik kiállnak a demokratikus jogokért az autokratákkal és a leendő diktátorokkal szemben, sem Európában, sem a világ többi részén. De készen kell állnunk és képesnek kell lennünk arra, hogy reagáljunk a bizonytalan jövőre”, írta Alex Soros.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik