Nagyvilág

Guardian: a londoni magyar kulturális központban terjeszkedne a Mathias Corvinus Collegium

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Orbán Viktor az Egyesült Királyságban is terjesztené populista filozófiáját, így tálalta hétfőn exkluzív értesülését a Guardian.

A cikk szerint ugyanis hamarosan a londoni Trafalgar tér közelében épülhet egy magyar kulturális központ, ahol a Mathias Corvinus Collegium is helyet kap majd. A brit lap megjegyzi, ezen a magánegyetemen is tanulhatnának a jövőben az Orbánnal szimpatizáló fiatalok.

Az Orbán-kormány által bőkezűen finanszírozott, 2020-ban több mint 400 milliárd forint állami vagyonnal feltőkésített MCC most is jelen van az Egyesült Királyságban a Roger Scruton Legacy Foundationnel együttműködésben. Az MCC ösztöndíjat is fizethet majd a jövőben azoknak a hallgatóinak, akik az egyetem új londoni egységében tanulnak tovább.

A lap úgy értesült, hogy a Cockspur Streeten egy irodaházban lenne az MCC londoni képzésének a helyszíne, de ezt az intézmény szóvivője tagadta. Az MCC Budapest mellett Bécsben és Brüsszelben is működnek fiókjai.

Reagált az MCC

Az MCC az Index megkeresésére közölte, jelenleg nincs a tervek között a londoni terjeszkedés. A lap információi szerint ezt az MCC jelezte a brit lapnak, ám ők a cikkükben meg sem említették. Az MCC azt is hozzátette, hogy a The Guardian cikkében foglaltak nem felelnek meg a valóságnak.

Az MCC egyelőre nem tervez központot vagy kirendeltséget nyitni Londonban. Az alapítvány a diákoknak számos ösztöndíj-lehetőséget biztosít Anglia legjobb egyetemein – fogalmaztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik