Nagyvilág

A kilátást eltakaró paravánt már leszedték, de a tömegturizmus elleni tiltakozásukat folytatják Hallstatt lakói

Az ausztriai Hallstatt városában helyiek tiltakoztak a tömegturizmus ellen – írja a BBC. A világörökség részét képező Hallstattnak alig több mint 700 lakosa van, de a főszezonban naponta akár 10 000 látogatót is fogad a település. A lakosok a napi turisták számának korlátozását követelik, illetve szeretnék azt is elérni, hogy délután öt óra után már ne érkezhessenek turistabuszok.

Hallstatt gyönyörű régi házaival egy alpesi tó partján, sziklás hegyekkel körülvéve tényleg csodálatos látvány, viszont a turisták általában csak pár órára, nagy turistabuszokkal érkeznek ide. Többségük csinál pár képet és már tovább is állnak. Idén májusban a lakosok rövid időre fából készült falat emeltek a legnépszerűbb szelfizési helyen, ezzel elzárva a kilátást az Alpokra, tiltakozásul a zajszennyezés és a nagy forgalom ellen. Ezt viszont a közösségi médiában tapasztalt elégedetlenség miatt eltávolították.

(REINHARD HÖRMANDINGER / APA / AFP)

Nyár elején a város polgármestere azt mondta, harmadára akarja csökkenteni a Hallstatton áthaladó buszok számát. Hallstatt körülbelül egymillió látogatót fogadott évente a Covid-19 világjárvány előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik