Nagyvilág

Rasszista ámokfutó lőtt le három embert Floridában

AFP
AFP
Egyik fegyverén horogkereszt volt, a gyilkosságok után magával is végzett.

Szombat délután egy felfegyverkezett, huszonéves fehér férfi megölt két férfit és egy nőt a floridai Jacksonville-ben, majd magával is végzett. A gyilkosságok egy boltban történtek, mindhárom áldozat fekete volt, és ez nem véletlen. A helyi sheriff tájékoztatása szerint az elkövető több kiáltványt hagyott hátra a médiának, a hatóságoknak és szüleinek, amelyben egyértelművé tette, hogy tetteit feketék iránti gyűlölete motiválja.

A merénylethez egy Glock kézifegyvert és egy AR-15-ös félautomata fegyvert használt, amelyből legalább az egyikre egy horogkereszt volt rajzolva. A férfi nem sokkal a gyilkosságok előtt üzente meg az apjának, hogy ellenőrizze a számítógépét. Az apa gyűlölködő írásokat talált, mire értesítette is a rendőrséget, ám addigra már megkezdődött a lövöldözés a boltban. A sheriff szerint az időzítést motiválhatta egy másik jacksonville-i lövöldözés, amelyet öt évvel ezelőtt ugyanezen a napon követtek el.

Túl sok amerikai – akár Jacksonville-ben, akár másutt az országban – veszítette el már szeretteit rasszista motivációjú támadásokban

– mondta Alejandro Mayorkas, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere, hozzátéve, hogy közelről vizsgálják az ügyet. Az ügyben az FBI is nyomozást indított, bár egyelőre nincs arra utaló jel, hogy az elkövető egy csoport részeként tevékenykedett volna. Az esetet elítélte a flordiai kormányzó, Ron DeSantis is, „szarházinak” nevezve a lövöldözőt.

Ez a fickó inkább megölte magát, minthogy vállalja tette következményeit. A gyáva megoldást választotta

– mondta DeSantis, aki versenyben van a republikánus elnökjelöltségért is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik