Piero Cruciatti / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Nagyvilág

Milánóban 1763 óta nem volt ilyen meleg nap

Olaszországban folytatódik az augusztus közepével beköszönő rendkívüli hőség: szerdán 33 fokos átlaghőmérsékletet mértek Milánóban, amellyel megdőlt a napi átlaghőmérséklet melegrekordja – közölte pénteken a megyei környezetvédelmi hivatal (ARPA).

Ez a valaha rögzített legmelegebb nap a város történelmében a Milano-Brera meteorológiai állomás 1763-as működése óta. A korábbi rekord 2003. augusztus 11-én született, akkor 32,8 fokos napi átlaghőmérsékletet mértek.

Rómában júliusban 41,8 fokig kúszott fel a hőmérséklet, amellyel megdőlt a melegrekord – Európa déli részeihez hasonlóan, ahol a tikkasztó hőség erdőtüzeket szított, megzavarta rengeteg turista nyaralását, a hatóságok pedig a legmagasabb szintű figyelmeztetést adták ki a rendkívüli forró időjárás miatt.

A környezetvédelmi hivatal közleménye szerint augusztus 23-a és 24-e volt a két legmelegebb nap a Milánót körülvevő Lombardia tartományban, ahol helyenként a 40 fokot is meghaladta a hőség. Az intenzív meleg az olasz Alpokat sem kerülte el.

A hivatal közlése szerint a kánikulának hamarosan vége lesz, helyét heves zivatarok és 10-15 fokkal hűvösebb hőmérséklet veszi át a jövő héten.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik