Nagyvilág

Túl sok a bor Franciaországban, 200 millió eurót különítettek el a megsemmisítésre

Getty Images
Getty Images

A francia kormány bejelentette, hogy 200 millió eurós alapot hozott létre annak érdekében, hogy a bortöbbletet megsemmisítsék, így segítve a nehéz helyzetbe került termelőket, akik így magasabb áron tudják majd értékesíteni a termékeiket, írja a Guardian.

A cikk szerint több francia bortermelő vidéken is problémák sokaságával néznek egyszerre szembe a borászok. Megváltoztak ugyanis a fogyasztói szokások, a megélhetési költségek magasabbak lettek, és a covid utózöngéje is érezteti a hatását a piacon.

Azzal, hogy rendkívüli módon esett a kereslet a borok iránt, az árak is bezuhantak, ezért a Bordeaux-i borvidéken például minden harmadik bortermelő nehéz anyagi helyzetben van.

A bormegsemmisítésre az Európai Unió 160 millió eurót adott a franciáknak, a kormány ezt fejeli meg még 200 millió euróval.

A cél az, hogy az áresést megállítsák és a borászok újra bevételhez jussanak. Az agrárminiszter ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az iparágnak alkalmazkodnia kell a környezethez és egy új világra kell berendezkednie a fogyasztói szokásokhoz igazodva.

A megsemmisített borokból kivont alkoholt kézfertőtlenítőkben, tisztítószerekben és parfümökben használhatják újra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik