A következő élő közvetítés része Az USA minszki nagykövetsége felszólította az amerikaiakat: azonnal hagyják el Belaruszt

Zelenszkij szerint a holland és dán F16-osok miatt Oroszország elveszti a háborút

Ignacio Marin / ANADOLU AGENCY / AFP
Ignacio Marin / ANADOLU AGENCY / AFP

Abban bízik Volodimir Zelenszkij, hogy az amerikai F-16-os vadászgépek szállításának köszönhetően Ukrajna véget vethet az orosz inváziónak. Az ukrán elnök erről Dániában beszélt egy nyilvános, bárki számára látogatható eseményen.

Dánia és Hollandia vasárnap jelentette be, hogy leszállítja az első F-16-osokat Ukrajnának, és az első hat darabot már újév körül átadják a légierőnek. Washington még Zelenszkij koppenhágai útja előtt jóváhagyta a repülőgépek szállítását. Dánia összesen tizenkilenc repülőgépet szállít Ukrajnának. Hollandiának összesen negyvenkét F-16-os áll rendelkezésére, de ők még nem döntötték el, mennyit adnak át ebből.

Ma biztosak lehetünk benne, hogy Oroszország el fogja veszíteni ezt a háborút

– mondta Zelenszkij több ezer ember előtt, akik a dán parlament épületénél gyűltek össze, hogy meghallgassák az ukrán elnök beszédét.

Oroszország azzal fenyegetett, hogy a vadászgépek Ukrajnába szállítása tovább fokozná a háború intenzitását. Az orosz erők Ukrajna területének csaknem egyötödét tartják megszállva, és Kijev keményen küzd a kiszorításukért.

A tény, hogy Dánia most úgy döntött, tizenkilenc F-16-os repülőgépet adományoz Ukrajnának, a konfliktus eszkalálódásához vezet

– fogalmazott Vlagyimir Barbin koppenhágai orosz nagykövet a Ritzau hírügynökség által idézett nyilatkozatában.

Az orosz nagykövet szerint Dánia olyan előfeltevés mögé bújik, hogy Ukrajnának magának kell meghatározni a béke feltételeit. Dánia tetteivel és szavaival arra törekszik, hogy Ukrajnának ne maradjon más választása, mint folytatni a katonai konfrontációt Oroszországgal – vélekedett az Ukrajnát tizennyolc hónappal ezelőtt lerohanó ország nagykövete.

Az ukrán hadsereg szerint a repülőgép létfontosságú a június elején megindított, ám lassan haladó ellentámadás sikeréhez. Szerintük ezzel meg lehet akadályozni, hogy orosz vadászgépek támadják az előrenyomuló ukrán erőket.

A légi fölény kulcsfontosságú a szárazföldi sikerhez

– idézte az ukrán légierő szóvivőjét az ukrán média.

Jakob Ellemann-Jensen dán védelmi miniszter figyelmeztetett: Ukrajna csak saját területén belül használhatja az F-16-osokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a megállapodást áttörésnek nevezte. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szombaton közölte, hogy megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése, de a mérnökök és a szerelők felkészítése legalább hat hónapot fog igénybe venni.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik