Nagyvilág

Sohasem szívott füvet Olaf Scholz, akinek a kormánya a kannabisz legalizálásán dolgozik

PETER KNEFFEL / DPA / AFP
PETER KNEFFEL / DPA / AFP

Olaf Scholz német kancellár, akinek kormánya a kannabisz ellenőrzött legalizásásának előkészítésén dolgozik, egy interjúban közölte, hogy soha életében nem füvezett.

A Sat.1 és ProSieben műsorszolgáltatónak adott interjúban arról kérdezték, hogy fiatalabb korában vajon szívott-e valaha kannabiszt. – Nem, soha – válaszolta a kormányfő. A további faggatózásra hozzátette, hogy

„soha egyetlen slukkot sem szívott”, és hangsúlyozta, azok az okok, amelyek miatt nem próbálta ki a füvezést, ma is érvényesek számára.

Mint fogalmazott, éppen ezért volt „nagyon nehéz dolga” azzal, hogy a kormánya elfogadja a fiatalok és sok felnőtt realitását.

“Úgy gondolom, most pont megfelelően cselekszünk ezzel az óvatos lépéssel (…). Ám, ha valaki megkérdezné tőlem, hogy »kell-e vagy inkább ne«, mindig azt válaszolnám, hogy »ne«

– szögezte le.

Karl Lauterbach német egészégügyi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a kormány ülésén elfogadott törvényjavaslat alapján Németország szigorú szabályok mellett dekriminalizálja a kannabisztermesztést és -fogyasztást, és nagyszabású tájékoztató kampányt indít a kannabisz veszélyeiről. A tervezett új szabályok szerint a kannabisz fogyasztása 18 éven felül lesz legális, de 21 éves korig csak korlátozott mértékben, és a kannabisz birtoklását 25 grammig nem fogják büntetni.

A szövetségi kormánya azt reméli, hogy ettől visszaszorul a burjánzó feketepiac, ami megvédheti a fogyasztókat a szennyezett drogtól, és csökkenti az igazságszolgáltatás munkaterheit is.

Kapcsolódó
Nagyot lépett Németország a fű legalizálása felé
Azt remélik, visszaszorul a burjánzó feketepiac, és mérséklődnek az igazságszolgáltatás munkaterhei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik