Nagyvilág

Migránsok szisztemetikus megölésével vádolnak szaúd-arábiai határőröket

Minasse Wondimu Hailu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Minasse Wondimu Hailu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Rendszeresen tüzet nyitnak a szaúd-arábiai határőrök a Jemenből érkező afrikai migránsokra. Az elmúlt tizenöt hónapban több száz férfit, nőt és gyermeket öltek meg így – olvasható a Human Rights Watch hétfőn közzétett jelentésében, amelyet a New York Times ismertetett.

A jelentés szerint a határőrök gyakran kövekkel és rudakkal verték a menedékkérőket. Őrizetbe vett férfiakat kényszerítettek arra, hogy megerőszakolják a nőket, miközben az őrök figyeltek, és sokszor végtagon lőtték az őrizetbe vett migránsokat, ami gyakran maradandó sérülésekhez és amputációkhoz vezetett.

A jelentés szerint az afrikai menedékkérők lelövése „széles körben elterjedt és szisztematikus” jelenség. A jelentésben azt írták, ha a migránsok megölése a szaúdi kormány politikájából következne, az emberiesség elleni bűncselekménynek minősülne.

A szaúdi kormány közleménye a jelentést pontatlannak minősítette, és azt írták, a vádak nem megbízható forrásokon alapulnak.

A jelentés középpontjában a világ egyik legszegényebb országából, Etiópiából érkező migránsok helyzete áll, akik Szaúd-Arábiába – az arab világ leggazdagabb országába igyekeznek bejutni. Egy etiópiai menekült a New York Timesnak elmesélte, hogy tavaly szeptemberben mintegy kétszáz társával együtt próbált átjutni a szaúdi határon, amikor egy lövedék felrobbant a csoport közelében, és a repeszek szétszaggatták a körülötte lévő nőket. Az ő beszámolója nem szerepelt a Human Rights Watch jelentésében, de számos hasonló eset igen. A férfi a lapnak azt mondta: a nincstelenség készteti az embereket, hogy megkockáztassák az utazást.

A szegénység, a szárazság és a politikai elnyomás miatt évek óta emberek tömegei menekülnek Etiópiából Dzsibuti felé, ahonnan csempészek szállítják őket az Ádeni-öblön át Jemenbe, az arab világ legszegényebb országába, amelyet évek óta háború sújt. Jemenben a migránsokat a szaúdi határhoz közeli területre viszik, amelyet az Irán által támogatott milíciák ellenőriznek.

A Human Rights Watch személyes interjúk sokaságára, a menekültek által készített több száz fénykép és videó elemzésére, valamint a határvidéken készült műholdas felvételek vizsgálatára alapozta jelentését.

A jelentés leírja, hogy a szaúdi határőrök puskákkal és aknavetőkkel lőttek a migránscsoportokra, gyakran nagyszámú ember halálát okozva ezzel. Az egyik tizennégy éves lány úgy emlékezett, hogy harminc embert látott maga körül meghalni, amikor a szaúdi őrök februárban tüzet nyitottak a csoportjára. A lány elmondta, hogy egy szikla alá bújt, elaludt, és csak később jött rá, hogy a többiek, akikről azt hitte, hogy körülötte alszanak, már halottak.

Egy tizenhét éves fiú azt mondta az interjúban, hogy az őrök arra kényszerítették őt és egy másik férfit, hogy erőszakoljanak meg két lányt a csoportjukban. Erre úgy vették rá őket, hogy előtte megöltek egy másik embert, aki megtagadta a nemi erőszakra vonatkozó parancsot.

A jelentés szerint a 2022 márciusa és 2023 júniusa között megölt migránsok száma legalább több száz, de a tényleges áldozatok száma akár több ezer is lehet. Noha a jelentéstevők a szaúdi biztonsági erők által elkövetett visszaélésekre koncentráltak, a Jemenben tartózkodó iráni milíciákat is migránsokkal szembeni visszaélésekkel vádolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik