Nagyvilág

Dugó a Panama-csatornán: szárazság miatt lecsökkentették az átkelések számát

MTI
MTI

Várakozó hajók sora alakult ki a Panama-csatorna mindkét oldalán, mert a hatóságok a szárazság miatt vízkímélő üzemmódba váltottak – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Közép-Amerikát sújtó hosszú száraz periódus miatt július végén 32 hajóra csökkentették a napi átkelések számát. Az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán közötti 80 km hosszú vízi úton általában 36 hajó halad át naponta.

Bár a Panama-csatorna két óceán között húzódik, édesvízzel kell feltölteni, hogy a 12 zsilipben akár 26 méteres tengerszint feletti magasságig is meg lehessen emelni a hajókat. A csatorna vízutánpótlása szempontjából fontos Gatún-tó környékén azonban tavasszal csak fele annyi eső esett, mint általában.

A csatornahatóság a múlt héten jelentette be, hogy szeptember 2-ig meghosszabbítják a korlátozást. A forgalom visszafogása néhány hét alatt jelentős sorban állást eredményezett.

A hajók torlódása a nemzetközi hajóforgalmat nyomon követő Vesselfinder internetes oldalon is jól látható. Az Everstream Analytics ellátási lánc adatszolgáltató augusztus közepén 135 hajót számlált, ami jelentősen több mint az előző hónapokban. A csatornában csak azok a nagy konténerszállító hajók élveznek elsőbbséget, amelyek hónapokkal előre lefoglalták az útvonalat.

A FAZ szerint a nemzetközi tengeri kereskedelem mintegy 6 százaléka a Panama-csatornán keresztül zajlik. A hajók az ömlesztett áruk és a cseppfolyós gáz mellett banánt, bort, húst, rezet, gabonát, bútorokat, lámpákat és szezonális dísztárgyakat szállítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik