Nagyvilág

Csődöt jelentett a San Franciscó-i püspökség, mert nem tudja fizetni a szexuális bántalmazások miatt indított pereket

Stephen Lam/The San Francisco Chronicle via Getty Images
Stephen Lam/The San Francisco Chronicle via Getty Images

Csődeljárást kezdeményezett maga ellen a San Franciscó-i római katolikus egyházmegye – írja a Reuters. A püspöki hivatal így próbálja megkönnyíteni saját magának a gyermekek molesztálása miatt indított mintegy ötszáz peres ügy rendezését.

Az amerikai csődbíróságra benyújtott kérelem a perekre felfüggesztő hatást gyakorol, vagyis az egyház így időt nyerhet a sértettekkel való, peren kívüli megegyezésre.

Úgy gondoljuk, hogy a csődeljárás a legjobb módja, hogy együtt érző és méltányos megoldást találjunk a visszaélések túlélőinek, miközben a hívek szolgálatát és a rászoruló közösségek létfontosságú szolgálatát is folytatni tudjuk

– közölte Salvatore Cordileone, San Francisco püspöke.

A visszaélések túlnyomó többsége az 1960-as és 1970-es években történt, és olyan papokat érintett, akik már elhunytak vagy már nem szolgálnak – tette hozzá.

Kalifornia államban 2019-ben fogadtak el egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az emberek olyan kereseteket nyújtsanak be gyermekkori szexuális visszaélések miatt, amelyek egyébként már elévültek volna. Ez okozza a katolikus egyház elleni perek feltorlódását. Az oaklandi és a Santa Barbara-i egyházmegye idén szintén csődöt jelentett, mindkettő a több száz szexuális visszaélési per hatására hivatkozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik